Az '56-ról szóló kiállítások felhívások is az emléktárgyak gyűjtésére
2018. október 23. 00:17

Az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiállítások felhívásul is szolgálnak az emléktárgyak gyűjtésére, hogy vigyék be az emberek a szabadságharchoz köthető emlékeiket a múzeumokba – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Gál Vilmos azt mondta, ez azért fontos, mert kevés ahhoz köthető emléktárgy maradt fent a múzeumokban, mivel az emberek félelemből elpusztították, eldobták azokat.

A Kádár-rendszer bukása után viszont sok elrejtett tárgy, főleg amatőr fényképészek fotói kerültek elő – tette hozzá.

Kitért arra is, a Zászló útja címmel hétfőn nyílt kiállításon az a nagyméretű, közepén lyukas magyar zászló látható, amely az 1956-os októberi forradalomban a Széna téri harcok helyszínén lobogott.

A zászlót három hajdani felkelő, Schrötter Tibor, Sándorffy Ottó és Zilahy Miklós adományozta a múzeumnak. Velük egy egyórás videót is készítettek, amelyben a zászlóhoz és a forradalomhoz kapcsolódó személyes emlékeikről mesélnek – tudatta Gál Vilmos.

Szerinte az 1956-os tárlaton a zászló utóélete a legjelentősebb.

A Magyar Nemzeti Múzeumban kedden egész nap ingyenes tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, az ünnepre való tekintettel azonban a részvétel regisztrációhoz kötött.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó