Az '56-ról szóló kiállítások felhívások is az emléktárgyak gyűjtésére
2018. október 23. 00:17

Az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiállítások felhívásul is szolgálnak az emléktárgyak gyűjtésére, hogy vigyék be az emberek a szabadságharchoz köthető emlékeiket a múzeumokba – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Gál Vilmos azt mondta, ez azért fontos, mert kevés ahhoz köthető emléktárgy maradt fent a múzeumokban, mivel az emberek félelemből elpusztították, eldobták azokat.

A Kádár-rendszer bukása után viszont sok elrejtett tárgy, főleg amatőr fényképészek fotói kerültek elő – tette hozzá.

Kitért arra is, a Zászló útja címmel hétfőn nyílt kiállításon az a nagyméretű, közepén lyukas magyar zászló látható, amely az 1956-os októberi forradalomban a Széna téri harcok helyszínén lobogott.

A zászlót három hajdani felkelő, Schrötter Tibor, Sándorffy Ottó és Zilahy Miklós adományozta a múzeumnak. Velük egy egyórás videót is készítettek, amelyben a zászlóhoz és a forradalomhoz kapcsolódó személyes emlékeikről mesélnek – tudatta Gál Vilmos.

Szerinte az 1956-os tárlaton a zászló utóélete a legjelentősebb.

A Magyar Nemzeti Múzeumban kedden egész nap ingyenes tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, az ünnepre való tekintettel azonban a részvétel regisztrációhoz kötött.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó