Pongrácz András: megérte fegyvert fogni a szovjet kommunista rendszer ellen
2018. október 23. 14:40

62 év távlatából is azt mondja Pongrácz András szabadságharcos, megérte fegyvert fogni a szovjet kommunista rendszer ellen, hiszen 1956-ban a pesti srácok voltak azok, akik kiverték az első téglát a kommunizmus falából, akkor ismerhette meg a világ a kommunizmus valódi arcát. Tegnapi történelem című műsorunkban az egykori Corvin közi ellenálló, Földváry Kiss Réka történész és Ferkó Dániel műsorvezető beszélgetett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a pesti srácok hősies küzdelmeiről.

A forradalom összeforrasztotta az embereket – hívta fel rá a figyelmet Földváry Kiss Réka. A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke kiemelte, a magyar társadalom egész beállt a forradalmi események mögé, voltak, akik fegyverrel harcoltak, voltak, akik a sebesültek ellátásával, vagy éppen élelemszállítással vették ki részüket a történésekből. A forradalmáról között voltak idősek, fiatalok – ahogy Földváry Kiss Réka fogalmazott – hihetetlenül sokszínű és sokarcú volt ’56. A Corvin-köz is sokszínű volt. Pongrácz András felidézte, gyakorlatilag bátyja, Ödön volt a „főnök”, annak ellenére, hogy másik fivérét Pongrácz Gergelyt választották meg parancsnoknak. Tulajdonképpen Ödön bátyám volt az, aki kitalálta a benzinesüvegeket, a Molotov-koktélt. A Molotov koktélhoz szereztük be az alkatrészeket, felmentünk a lakásokba elkértük az asszonyoktól a paradicsomos üvegeket – emlékezett vissza Pongrácz András.

A szabadságharcos felidézte, a Corvin mozi lépcsőjére felállított ágyú tűpontossággal lőtte ki a szovjet ágyúkat. November 4-én bevonult Magyarország területére és leverte a forradalmat, de az ellenállás hetekig folytatódott. Földváry Kiss Réka elmondása szerint kialakult egy komoly politikai ellenállás, megkezdődött a röplapozás, voltak tüntetések létrejött egy olyan társadaechlmi akarat, ami óriási jelzés volt a hatalom számáéra. Legtovább a falu tartott ki, 1957. február-márciusig a régi, az ’56-os vezető réteg megmaradt, így nem véletlen, hogy a pufajkásokat kiküldték vidékre, hogy ott is szétverjék a forradalom megmaradt csíráit – tette hozzá a történész.

Pongrácz András a forradalom leverése után Bálint bátyjával Ausztriáig gyalogolt, majd Angliába emigrált. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy megérte-e 62 évvel ezelőtt fegyvert ragadni, az egykori pesti srác elmondta, nagyon is megérte, hiszen a magyar forradalmárok verték ki a az első téglát a kommunizmus falából. Hozzátette: 1990 óta, amióta hazajár lehet látni, milyen gyönyörűen fejlődik Magyarország, ami szenzációs.

A teljes adást IDE kattintva tekinthetik meg!

echotv.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó