Pongrácz András: megérte fegyvert fogni a szovjet kommunista rendszer ellen
2018. október 23. 14:40

62 év távlatából is azt mondja Pongrácz András szabadságharcos, megérte fegyvert fogni a szovjet kommunista rendszer ellen, hiszen 1956-ban a pesti srácok voltak azok, akik kiverték az első téglát a kommunizmus falából, akkor ismerhette meg a világ a kommunizmus valódi arcát. Tegnapi történelem című műsorunkban az egykori Corvin közi ellenálló, Földváry Kiss Réka történész és Ferkó Dániel műsorvezető beszélgetett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a pesti srácok hősies küzdelmeiről.

A forradalom összeforrasztotta az embereket – hívta fel rá a figyelmet Földváry Kiss Réka. A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke kiemelte, a magyar társadalom egész beállt a forradalmi események mögé, voltak, akik fegyverrel harcoltak, voltak, akik a sebesültek ellátásával, vagy éppen élelemszállítással vették ki részüket a történésekből. A forradalmáról között voltak idősek, fiatalok – ahogy Földváry Kiss Réka fogalmazott – hihetetlenül sokszínű és sokarcú volt ’56. A Corvin-köz is sokszínű volt. Pongrácz András felidézte, gyakorlatilag bátyja, Ödön volt a „főnök”, annak ellenére, hogy másik fivérét Pongrácz Gergelyt választották meg parancsnoknak. Tulajdonképpen Ödön bátyám volt az, aki kitalálta a benzinesüvegeket, a Molotov-koktélt. A Molotov koktélhoz szereztük be az alkatrészeket, felmentünk a lakásokba elkértük az asszonyoktól a paradicsomos üvegeket – emlékezett vissza Pongrácz András.

A szabadságharcos felidézte, a Corvin mozi lépcsőjére felállított ágyú tűpontossággal lőtte ki a szovjet ágyúkat. November 4-én bevonult Magyarország területére és leverte a forradalmat, de az ellenállás hetekig folytatódott. Földváry Kiss Réka elmondása szerint kialakult egy komoly politikai ellenállás, megkezdődött a röplapozás, voltak tüntetések létrejött egy olyan társadaechlmi akarat, ami óriási jelzés volt a hatalom számáéra. Legtovább a falu tartott ki, 1957. február-márciusig a régi, az ’56-os vezető réteg megmaradt, így nem véletlen, hogy a pufajkásokat kiküldték vidékre, hogy ott is szétverjék a forradalom megmaradt csíráit – tette hozzá a történész.

Pongrácz András a forradalom leverése után Bálint bátyjával Ausztriáig gyalogolt, majd Angliába emigrált. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy megérte-e 62 évvel ezelőtt fegyvert ragadni, az egykori pesti srác elmondta, nagyon is megérte, hiszen a magyar forradalmárok verték ki a az első téglát a kommunizmus falából. Hozzátette: 1990 óta, amióta hazajár lehet látni, milyen gyönyörűen fejlődik Magyarország, ami szenzációs.

A teljes adást IDE kattintva tekinthetik meg!

echotv.hu
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó