Rövid idő alatt több százezerrel nőtt Peru lakossága
2018. november 3. 12:40

Több mint fél millió venezuelai menekült el a hazájából Peruba, mielőtt lejárt a befogadásukra kijelölt határidő, október 31-e – közölte a dél-amerikai ország migrációs hivatala helyi idő szerint pénteken.

A helyi RPP Noticias adónak Roxana de Águila, a felügyelet vezetője a számadatokat ismertetve elmondta, a Kolumbiából és máshonnan belépő venezuelaiak száma fokozatosan nőtt a napi 1300-ról 2000-re október elején, a hónap végére pedig napi 5000-re nőtt a számuk.

Számukra a limai kormány ideiglenes tartózkodási engedélyt ad meg, ezekért december 31-ig lehet folyamodni. Az engedély együtt jár a hivatalos munkavállalási és tanulási lehetőségek igénybevételével. A gazdasági és politikai válság elől Peruba menekült venezuelaiak 30 százaléka fiatalkorú.

Közben szomszédos Kolumbia kormánya pénteken a nemzetközi közösség segítségét kérte, hogy a térség kezelni tudja a tartós időre beutazó venezuelaiak okozta nehézségeket. Carlos Holmes Trujillo külügyminiszter a sajtónak bemutatott egy rövid és középtávra szóló stratégiai tervet a teendőkről. Adomány jellegű segítségre van szükség – mondta.

A Világbank egy Bogotában pénteken ismertetett tanulmánya szerint egymilliárd dollárt is elérő kiadásokkal kell számolni a menekültek miatt Kolumbiában. A szakértők arra is kitértek ugyanakkor, hogy a venezuelaiak tömeges bevándorlása hosszabb távon gazdasági növekedést is kiválthat.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • SZDSZ-es tempó a Momentumban
    Elképesztő, hogy a Momentum és az elnök nem fogja fel: a magyar kisebbség védelme nem azzal függ össze, hogy Kelemen Hunor esélyes-e az elnökválasztási küzdelemben.
  • „Befolyásolási művelet” az októberi választáson
    Földi László: Az antagonizmusban lévő ellenzéki pártok a koncon való veszekedés miatt szétmarcangolnák egymást, de a külső erőtér ennek az elkerülésére elképesztő pénzt öl a 2022-es projektbe.
  • A migránsokat hajtja a közelgő tél
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte a svéd Ylva Johansson leendő uniós belügyi biztostól, hogy ismét kezdje el a tárgyalásokat az intézményekkel és a tagállamokkal az új menekültügyi rendszer kidolgozása érdekében. Ennek több elemét az Európai Parlament már elfogadta a leköszönő Európai Bizottság előterjesztése alapján, azonban a tagállami szintű tárgyalások megrekedtek.
MTI Hírfelhasználó