Egyre jobban félnek a migránsoktól Bosznia-Hercegovinában
2018. november 5. 13:58

Bosznia-Hercegovinában sok ezer bevándorló vár arra, hogy átmehessen Horvátországba, a határőrök nem engedik őket. A helyiek ezért attól tartanak, hogy a migránsok ismét fellázadnak. Bosznia-Hercegovinába év eleje óta már több mint 20 ezer bevándorló érkezett. Azt, hogy mennyien lehetnek az országban csak megbecsülni lehet. Számuk azonban szemmel láthatóan napról napra nő. Sok helyen már az iskolák környékén is gyülekeznek, ami egyre inkább aggasztja a szülőket. Azt mondják, a bevándorlók gyakran fényképeket is készítenek gyermekeikről, ez mindannyiukat megrémiszti. Velika Kladusa lakosai szerint aggasztó az is, hogy a migránsok 90 százaléka fiatal férfi.

A hónapok óta várakozó migránsok egyre agresszívabbak. Legutóbb szombaton tört ki tömegverekedés szálláshelyükön, egy gyárcsarnokban. Ruhaosztás közben többtucatnyian estek egymásnak késekkel és vasrudakkal, hatan megsérültek. A rendőrség azóta is megerősített létszámban van jelen. Nem sokkal korábban a bosnyák–horvát határon történt összecsapás. A migránsok a rendőrökre támadtak, kövekkel és vizes palackokkal dobálták meg a hatóság emberit, így próbáltak áttörni az országhatáron. A helyzet azóta is feszült, sokan attól tartanak, csak idő kérdése, mikor tör ki a következő lázadás. Hétfőn a migránsok arról beszéltek a Híradónak, a rendőrök hiába próbálják őket megállítani, ha kell, erőszak árán is átjutnak a határon.

Napközben Bosznia-Hercegovinában összeül a miniszterek tanácsa. Előzetes információk szerint a fő téma a migrációs helyzet lesz.

M1
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Migránskártyák: Szervezett politikai akció zajlik
  A migránsoknak osztogatott anonim bankkártyák egy újabb olyan eszközt jelentenek, amelynek valódi célja, hogy meggyorsítsa az emberek beszállítását az Európai Unióba – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó