Tarthatatlanná vált a boszniai helyzet
2018. november 7. 08:57

Bihácson aláírásgyűjtésbe kezdtek a lakók a bevándorlók bűncselekményei miatt. Egy rendőrségi szóvivő azt mondta, tarthatatlanná vált a helyzet. Elmondása szerint hatvan komolyabb bűncselekmény miatt indult eljárás. A bosnyák-horvát határ közelében egyre jobban félnek a migránsoktól.

Elegük van a bevándorlókból

Egyetlen nap alatt több százan írták alá a petíciót, sőt egy felvonulást is szerveznek. A tervek szerint transzparensekkel vonulnak majd végig Bihácson, hogy felhívják a bosnyák kormány figyelmét, elegük van az illegális bevándorlókból és biztonságban akarnak élni.

A térség rendőrségi szóvivője az M1-nek azt mondta: mostanra tarthatatlanná vált a helyzet. Nemcsak azért, mert azt sem tudják pontosan, hogy hány migráns van Bihácson, hanem azért is, mert a lopásokon kívül egyre durvább bűncselekményeket követnek el.

Ellenőrizni akarják őket

Hétfőn egyébként válságtanácskozást tartottak a hatóságok, ahol abban állapodtak meg, hogy szigorítják a befogadóhelyeken a ki- és belépést és további ellenőrzőpontokat állítanak fel.

Egyébként nem csak a bosnyákok aggódnak a migráció miatt. Bécs is egyre aggasztóbbnak látja a Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzetet, erről a Krone Zeitung cikkezett. Az osztrák lap szerint nemcsak az jelent gondot, hogy tömegek várják a bosnyák-horvát határon, hogy Németországba és a skandináv országokba jussanak, hanem az is, hogy már nem a családosok jönnek.

Az osztrák belügyminisztérium szakértői szerint a most érkező migránsok 95 százaléka fiatal egyedülálló férfi, akik Pakisztánból, Iránból és Algériából érkeznek, késsel a kezükben.

Fokozódik a káosz

Egyes sajtóhírek szerint Bosznia-Hercegovinában is megjelentek azok a név nélküli kártyák, amelyekről vásárolhatnak a migránsok. Bár az ENSZ Migrációügyi Főbiztossága és az Európai Bizottság szerint ezt csak Görögországban használhatják a migránsok, mégiscsak eljutottak Bosznia-Hercegovinába – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Az országba több ezer bevándorló rekedt, egyesek szerint érkezik az utánpótlás is. Ördögh Tibor Balkán-szakértő szerint Bosznia nem képes ellátni azt a sok embert, ami jelenleg az országában van. Átmeneti szállásokon próbálják meg ellátni őket, azonban ez úgy látszik kudarcot vallott.

A szakértő kifejtette: a migránsok az átmeneti szállásokon túl elhagyatott házakban és épületekben próbálják meg átvészelni a napokat, arra várva, hogy tovább indulhassanak Európa más országaiba.

Véleménye szerint hiányoznak az országból a megfelelő befogadóközpontok, hiába történik meg az Európai Unió vagy a nemzetközi szervezetek részéről a pénzek felajánlása, ami a kapacitásnövelést szorgalmazza immár nyár óta, mégsem láthatjuk az intézményeket. Ördögh kijelentette: a kormány nem hozta létre ezeket az befogadóközpontokat, a pénz nem tudhatjuk hová lett.

A muszlim közösség sem örül a migránsoknak

A műsorban felvetődött: Bosznia-Hercegovinában jelentős muszlim népesség él, kérdés azonban az, hogy az országba érkező muszlim vallású migránsokat miként fogadja a helyi közösség. Ördögh Tibor szerint alapvetően azt gondolhatnánk, hogy a megegyező vallású közösséges segítik egymást, viszont a helyzet az, hogy ez nem így van.

Félelem van nemcsak a szerb, horvát és bosnyák közösségekben, de a muszlimokban is – emelte ki a szakértő. Hozzátette: a bosnyák muszlim csoportok Szaúd-Arábiából kapnak anyagi támogatást, így nekik nem érdekük, hogy a támogatást még több részre kelljen osztani, így vélhetően nem szívesen fogadják őket a helyi muszlimok – fogalmazott Ördögh Tibor.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Migránskártyák: Szervezett politikai akció zajlik
  A migránsoknak osztogatott anonim bankkártyák egy újabb olyan eszközt jelentenek, amelynek valódi célja, hogy meggyorsítsa az emberek beszállítását az Európai Unióba – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó