Szili Katalin: A baloldal nem a társadalom pártján áll
2018. november 7. 23:58

A szocialisták korábbi meghatározó politikusa bírálta a baloldali pártokat. Szili Katalin egy budapesti konferencián beszélt arról, hogy szerinte a baloldal hiteltelen. A miniszterelnöki megbízott szerint a baloldal válságának az is oka, hogy nem egységes és egymásnak ellentmondó elveket képvisel.

A baloldali pártok közös listát állítva a 2014-es választáson még a szavazatok több mint 26 százalékát szerezték meg. Négy évvel később azonban ismét sokat veszítettek népszerűségükből. Az MSZP–Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció támogatottsága együtt a 17 százalékot is alig haladta meg.

A baloldal hanyatlása már jóval korábban elkezdődött – erről beszélt Szili Katalin, az MSZP korábbi elnökhelyettese a baloldali pártok helyzetéről szóló konferencián. A jelenlegi miniszterelnöki megbízott szerint 2004-ben a kettős állampolgárságról szóló – végül eredménytelenül zárult – népszavazás elutasításával indultak el a szocialisták a lejtőn. A volt házelnök úgy fogalmazott: a baloldal válságának az is az oka, hogy nem egységes és egymásnak ellentmondó elveket képvisel.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint az MSZP és a DK rossz választ adott a migráció kérdésére, ezért újabb tömegek fordultak el tőlük. Mráz Ágoston Sámuel szerint Magyarországon a baloldali pártok nem tudnak érdemben részt venni a politikai versenyben a kormánypártokkal szemben.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Infantilis lázadás – a szélsőség reménye
    Meg kell védeni a jobb sorsra érdemeseket a liberalizmus ordas eszméjétől, a retardálástól, a degenerálástól.
  • „Magyar” kampány Európában
    Az erős nemzetek Európája és a progresszív, liberális, mélyebb integrációt megvalósító Európa közötti választás, illetve a bevándorlás és a nacionalista, populista erők megállítása — ezek a szlogenek nem csupán Magyarországon, de a legtöbb EU-tagállamban is hangsúlyosan megjelennek a május 23—26. között sorra kerülő európai választások kampányában.
  • Az erőszak csapdájából Isten erőterébe
    „Embertől emberig is keresztút visz.” Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének húsvéti üzenetét olvashatják.
MTI Hírfelhasználó