Szili Katalin: A baloldal nem a társadalom pártján áll
2018. november 7. 23:58

A szocialisták korábbi meghatározó politikusa bírálta a baloldali pártokat. Szili Katalin egy budapesti konferencián beszélt arról, hogy szerinte a baloldal hiteltelen. A miniszterelnöki megbízott szerint a baloldal válságának az is oka, hogy nem egységes és egymásnak ellentmondó elveket képvisel.

A baloldali pártok közös listát állítva a 2014-es választáson még a szavazatok több mint 26 százalékát szerezték meg. Négy évvel később azonban ismét sokat veszítettek népszerűségükből. Az MSZP–Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció támogatottsága együtt a 17 százalékot is alig haladta meg.

A baloldal hanyatlása már jóval korábban elkezdődött – erről beszélt Szili Katalin, az MSZP korábbi elnökhelyettese a baloldali pártok helyzetéről szóló konferencián. A jelenlegi miniszterelnöki megbízott szerint 2004-ben a kettős állampolgárságról szóló – végül eredménytelenül zárult – népszavazás elutasításával indultak el a szocialisták a lejtőn. A volt házelnök úgy fogalmazott: a baloldal válságának az is az oka, hogy nem egységes és egymásnak ellentmondó elveket képvisel.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint az MSZP és a DK rossz választ adott a migráció kérdésére, ezért újabb tömegek fordultak el tőlük. Mráz Ágoston Sámuel szerint Magyarországon a baloldali pártok nem tudnak érdemben részt venni a politikai versenyben a kormánypártokkal szemben.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó