A kormányellenes tálibok veszítettek az általuk uralt területekből Afganisztánban
2018. november 9. 17:24

Katonai sikereket értek el Afganisztán északi részein a kormányerők, a műveletek révén sikerült visszaszorítani a térségben a kormányellenes tálibokat, így a lázadócsoport veszített az általa uralt területekből – derül ki a hadsereg pénteki tájékoztatásából.

Az afgán biztonsági erők hadműveleteinek köszönhetően elsősorban Baglán és Kunduz tartományokban veszített teret a lázadócsoport, a kormányerők több fegyverest meg is öltek a rajtaütések során.

A hadsereg regionális szóvivőjének közlése szerint Baglánban csütörtök este óta legkevesebb 15 fegyveres ellenzéki halt meg, hatan megsebesültek, és sokan elmenekültek a tartománybeli falvakból.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a kormányerőknek Baglán tartományban több mint egytucatnyi faluban sikerült visszaszerezniük az ellenőrzést.

A szomszédos Kunduz tartományban végrehajtott rajtaütésekben nyolc tálib fegyveres halt meg, de nyolc rendőr is elesett. Afgán megfigyelők szerint a kormányerők és a tálibok egyaránt minél több terület megszerzésére törekszenek a tél beállta előtt.

Az afganisztáni újjáépítést felügyelő szervezet (SIGAR) november elején kiadott jelentésében az szerepelt, hogy a kabuli kormány által ellenőrzött terület nagysága hároméves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban országosan, és a biztonsági erők komoly veszteségeket szenvedtek el.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Minket nem lehet jegelni
  A vitatott és hiányolt kereszténydemokrata értékek és a tízparancsolat időszerűsége
MTI Hírfelhasználó