A kormányellenes tálibok veszítettek az általuk uralt területekből Afganisztánban
2018. november 9. 17:24

Katonai sikereket értek el Afganisztán északi részein a kormányerők, a műveletek révén sikerült visszaszorítani a térségben a kormányellenes tálibokat, így a lázadócsoport veszített az általa uralt területekből – derül ki a hadsereg pénteki tájékoztatásából.

Az afgán biztonsági erők hadműveleteinek köszönhetően elsősorban Baglán és Kunduz tartományokban veszített teret a lázadócsoport, a kormányerők több fegyverest meg is öltek a rajtaütések során.

A hadsereg regionális szóvivőjének közlése szerint Baglánban csütörtök este óta legkevesebb 15 fegyveres ellenzéki halt meg, hatan megsebesültek, és sokan elmenekültek a tartománybeli falvakból.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a kormányerőknek Baglán tartományban több mint egytucatnyi faluban sikerült visszaszerezniük az ellenőrzést.

A szomszédos Kunduz tartományban végrehajtott rajtaütésekben nyolc tálib fegyveres halt meg, de nyolc rendőr is elesett. Afgán megfigyelők szerint a kormányerők és a tálibok egyaránt minél több terület megszerzésére törekszenek a tél beállta előtt.

Az afganisztáni újjáépítést felügyelő szervezet (SIGAR) november elején kiadott jelentésében az szerepelt, hogy a kabuli kormány által ellenőrzött terület nagysága hároméves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban országosan, és a biztonsági erők komoly veszteségeket szenvedtek el.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó