Éles vitát váltott ki a parkolóbérletek ügye a szegedi közgyűlésben
2018. november 9. 18:17

Éles vitát váltott ki a parkolóbérletek ügye a szegedi közgyűlésben pénteken. A KDNP közgyűlési frakcióvezetője ismét lemondásra szólította fel a hűtlen kezelés miatt első fokon elítélt szegedi városvezetőket.

Haág Zalán felidézte, több mint egy hónapja a Gyulai Járásbíróság hűtlen kezelés miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Botka László három bizalmasát és közvetlen munkatársát, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét.

A politikus emlékeztetett, többször felszólították Botka Lászlót, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az érintettek távozzanak posztjukról, hogy elítélt személyek ne irányíthassák a várost.

A képviselő azt követelte, hozzák nyilvánosságra a teljes listát arról, hogy kik kaptak ingyenes parkolóbérletet. Ugyanakkor hangsúlyozta, a Fidesz és KDNP képviselői soha nem kértek parkolóbérletet.

A frakcióvezető kérdést is intézett a városvezetőkhöz arról, mikor fizetik vissza az általuk okozott 41 millió forintos kárt.

A közgyűlés kezdete előtt a baloldali képviselők "önfeljelentő lapokat" osztottak ki a testület fideszes és KDNP-s tagjainak.

Solymos László (MSZP), hangsúlyozta, munkáját mindig a jogszabályoknak megfelelően végezte. Úgy fogalmazott, amennyiben kritika nélkül el lehetne fogadni a bíróság - a politikus által koncepciósnak nevezett - ítéletét, a Fidesz és a KDNP képviselői, akik között vannak, akik több mint tíz éve kapnak parkolóbérletet, nem tehetnek mást, mint aláírják az önfeljelentést, és a vállalják a felelősséget az orgazdaságért.

Botka László kijelentette, a Fidesz politikusai rágalomhadjárattal igyekeznek bemocskolni a városért dolgozó köztisztviselőket. Szegeden és az ország valamennyi nagyvárosában évtizedek óta gyakorlat, hogy az önkormányzati képviselők parkolóbérletet kapnak munkájuk ellátásához.

A Gyulai Járásbíróság október 2-án a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletág-vezetőjét társtettestként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek anélkül, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Minket nem lehet jegelni
  A vitatott és hiányolt kereszténydemokrata értékek és a tízparancsolat időszerűsége
MTI Hírfelhasználó