Éles vitát váltott ki a parkolóbérletek ügye a szegedi közgyűlésben
2018. november 9. 18:17

Éles vitát váltott ki a parkolóbérletek ügye a szegedi közgyűlésben pénteken. A KDNP közgyűlési frakcióvezetője ismét lemondásra szólította fel a hűtlen kezelés miatt első fokon elítélt szegedi városvezetőket.

Haág Zalán felidézte, több mint egy hónapja a Gyulai Járásbíróság hűtlen kezelés miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Botka László három bizalmasát és közvetlen munkatársát, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét.

A politikus emlékeztetett, többször felszólították Botka Lászlót, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az érintettek távozzanak posztjukról, hogy elítélt személyek ne irányíthassák a várost.

A képviselő azt követelte, hozzák nyilvánosságra a teljes listát arról, hogy kik kaptak ingyenes parkolóbérletet. Ugyanakkor hangsúlyozta, a Fidesz és KDNP képviselői soha nem kértek parkolóbérletet.

A frakcióvezető kérdést is intézett a városvezetőkhöz arról, mikor fizetik vissza az általuk okozott 41 millió forintos kárt.

A közgyűlés kezdete előtt a baloldali képviselők "önfeljelentő lapokat" osztottak ki a testület fideszes és KDNP-s tagjainak.

Solymos László (MSZP), hangsúlyozta, munkáját mindig a jogszabályoknak megfelelően végezte. Úgy fogalmazott, amennyiben kritika nélkül el lehetne fogadni a bíróság - a politikus által koncepciósnak nevezett - ítéletét, a Fidesz és a KDNP képviselői, akik között vannak, akik több mint tíz éve kapnak parkolóbérletet, nem tehetnek mást, mint aláírják az önfeljelentést, és a vállalják a felelősséget az orgazdaságért.

Botka László kijelentette, a Fidesz politikusai rágalomhadjárattal igyekeznek bemocskolni a városért dolgozó köztisztviselőket. Szegeden és az ország valamennyi nagyvárosában évtizedek óta gyakorlat, hogy az önkormányzati képviselők parkolóbérletet kapnak munkájuk ellátásához.

A Gyulai Járásbíróság október 2-án a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletág-vezetőjét társtettestként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek anélkül, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó