Megerősítették a vezetők mandátumát a kelet-ukrajnai szakadár választások
2018. november 12. 21:20

A várt eredményt hozták a Donyec-medence szakadár területein vasárnap megrendezett választások: a szakadár Donyecki Népköztársaságban Denisz Pusilin ideiglenes elnök megszilárdította helyzetét hivatalában, megszerezve a voksok 60,85 százalékát, a Luhanszki Népköztársaságban pedig hivatali partnere, a szintén ideiglenesen elnöklő Leonyid Paszicsnyik nyert 68,3 százalékkal - közölte hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség a helyi "választási bizottságok" vezetőire hivatkozva.

Kijev szerint a választásokat Moszkva rendezte meg, és eredménye előre eldöntött volt. Denisz Pusilint ukrán elemzők Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó emberének tartják, szeptemberben került az augusztus 31-én pokolgépes merénylettel megölt Olekszandr Zaharcsenko helyére.

Paszicsnik egy éve váltotta belső konfliktusokat követően az időközben Oroszországba menekült Ihor Plotnickijt a luhanszki "népköztársaság" vezetőjének székében.

A részvételi arány a helyi "választási bizottságok" vezetőinek közlése alapján a Luhanszki Népköztársaságban 77 százalékos, míg a donyeckiben 80 százalékos volt.

A választásokat megelőzően végzett internetes közvélemény-kutatások ugyanakkor lényegesebb alacsonyabb részvételt jeleztek előre a szakadár területeken: a donyeckiben legfeljebb 18,4, a luhanszkiban átlag 23 százalékosat - mutatott rá Dmitro Timcsuk ukrán parlamenti képviselő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora.

A liga.net ukrán hírportál helyszíni jelentései szerint a szakadár ellenőrzés alatti területeken a közalkalmazottakat elbocsátással fenyegették meg, ha nem szavaznak. Egy luhanszki egyetemi tanár elmondta, hogy fényképet kellett küldenie magáról a szavazókörből. Amúgy ő - szavai szerint - trágárságokat írt a szavazócédulára, és szándékosan tönkretette azt. Sokan mások is hozzá hasonlóan cselekedtek. Az Osztrov donyecki hírportál fotókat tett közzé, amelyeken a választók Vlagyimir Putyin orosz elnökre, Olekszandr Zaharcsenkóra, a pokolgépes merénylettel augusztus 31-én megölt donyecki vezetőre, vagy éppen Chuck Norris amerikai filmszínészre adták a voksukat.

Az egyetemistákat állítólag szintén fenyegetésekkel vették rá a szavazásra, a nyugdíjasokat pedig azzal ijesztgették, hogy megkurtítják a járandóságukat.

A magas részvétel biztosításának ennél "emberbarátibb" módja is volt: a szavazókörök előtt vásárokat rendeztek, amelyeken 20-30 százalékkal a bolti árnál olcsóbban árultak alapvető élelmiszereket. Volt, aki csak vásárolt, de nem szavazott, ugyanakkor az embereket lehetett úgy filmezni, mintha a szavazókörnél állnának sorban. Timcsuk egy új "trükköt" is felfedett: értesülése szerint pedagógusok azt az instrukciót kapták, hogy mindenképpen délután kettő és három óra között menjenek szavazni. Így egy időpontra tudtak sok embert összegyűjteni egy szavazókörnél, hogy az ott felvételt készítő orosz televíziók "a rendkívül magas részvétel" hatását kelthessék a nézőkben.

Kijev szerint a választásokat az ukrán törvények és a minszki megállapodások megsértése mellett rendezte meg Oroszország az általa megszállt Donyec-medencei területeken, ezért azok eredményét nem fogadja el legitimnek. Vasárnap este Párizsban megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán elnök Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral. Utóbbi kettő úgyszintén kifejezésre juttatta, hogy országuk nem ismeri el legitimnek a szakadár "népköztársaságokban" tartott választásokat.

Oroszország hivatalosan a válság kirobbanása óta tagadja, hogy támogatja a szakadár kelet-ukrajnai "népköztársaságokat", és fegyveres erőkkel jelen lenne a Donyec-medencében.

MTI
Címkék:
  • Videó mint politikai csapásmérés
    Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó