Szijjártó: Magyarországot és Lengyelországot valódi barátság köti össze
2018. november 13. 23:11

Magyarországot és Lengyelországot ma is valódi barátság köti össze, a két ország mindig számíthatott és számíthat egymás feltétel nélküli támogatására – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen kedden, Budapesten.

A rendezvényen a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét vehette át Trócsányi László igazságügyi miniszter és Tarlós István főpolgármester. A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tiszti keresztet, Hörcsik Richárd, az európai ügyek bizottságának elnöke lovagkeresztet vehetett át.

D__TT20181113014

D__TT20181113012

MTI/Kovács Attila

Jerzy Snopek lengyel nagykövet átadja a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést Tarlós István főpolgármesternek a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen a Szépművészeti Múzeumban 2018. november 13-án. MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter köszöntőjében kiemelte: a magyarok és a lengyelek tudják, mit jelent harcolni a szabadságért, ezért tudják értékelni a szabadságot, és „ragaszkodunk is minden körülmények között hozzá”.

Azt mondta: ő olyan nemzet képviselője, amely történelme során sokszor harcolt a szabadságáért, amelynek történelme „kis túlzással nem szólt másról, mint a szabadságért folytatott harcról”, amely megbecsüli és értékeli a szabadságot, és „igazi szabadságharcos nemzet”.

Azonban mindez Lengyelországra is igaz – vélekedett.

A külügyminiszter emlékeztetett: száz éve vált függetlenné Lengyelország, és a magyarok mindig kivették részüket a lengyelek szabadságharcaiból.

Ma már mindkét nép elmondhatja, hogy szabad, mindkét ország független, de a történelem viharai ma sem csendesednek, sőt „a hullámok egyre magasabbra törnek” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint ezért ma is szükséges megerősíteni és megélni a történelmi barátságot, amely összeköti a két nemzetet.

Magyarország és Lengyelország ma is súlyos támadásoknak van kitéve: azok támadják, akik európai egyesült államokat akarnak, akik meg akarják változtatni Európa népességének összetételét, akik át akarják léptetni Európát egy posztnemzeti, posztkeresztény korszakba, és akik azt akarják, hogy felejtsük el a nemzeti identitásunkat, vallási és kulturális hagyományainkat – sorolta.

A miniszter kijelentette: „mi ellenállunk”.

Mindig európai nemzetek voltunk, mindig erős Európát akartunk, de nem az alárendelt nemzetek Európáját akarjuk, hanem az erős nemzetek Európáját – magyarázta. Hozzátette: van véleményünk, mindig el is mondjuk, és ezt megtehetjük, hiszen van mögöttünk teljesítmény, ahogy azt a gazdasági és a biztonsági helyzet is mutatja.

Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet beszédében hangsúlyozta: minden európai tudja, hogy száz év telt el az első világháború befejezése óta, „az iszonyatos háború egyeseknek pozitív politikai következményekkel járt, míg másokat sok sérelem ért”.

A lengyeleknek ez az évforduló különös jelentőséggel bír, mert éppen száz évvel ezelőtt nyerték vissza független állami létüket, és több nemzedék álma vált valóra – fogalmazott.

A diplomata felidézte: az első világháború évei után eljött a lengyelek által rég várt pillanat, amelyet a társadalmi élet és az állami struktúrák fáradságos újraépítése követett.

Ezt szakította félbe a második világháború kitörése, majd a győztes nagyhatalmak vezetői újabb nehéz próbának tették ki a közép-európai országokat: „45 év erősen korlátozott állami szuverenitásra kényszerítettek bennünket” – mutatott rá.

Jerzy Snopek kiemelte: e rossz tapasztalatok miatt érzékenyek ma is saját szuverenitásukra. Aggodalommal tekintünk azokra az európai politikai projektekre, amelyek Európát szuperhatalomként állítják be, mert veszélyt jelentene a kisebb országok kultúrájára, nemzeti önazonosságára – vélekedett.

A nagykövet megjegyezte: a magyar-lengyel gazdasági kapcsolatok igen szorosak, és egyre nő az együttműködés a tudomány, az oktatás és a kultúra területén is. Mint mondta, a kitüntetettek Lengyelország barátai, akik nagy érdemeket szereztek a magyar-lengyel kapcsolatok építésében.

Lengyelországban a függetlenség napja a legnagyobb nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.

A független Lengyelország létrejöttét november 11-étől számítják, amikor németországi fogságból Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó