Floridában lehetőséget adtak mintegy ötezer szavazónak
2018. november 15. 17:41

Egy szövetségi bíró csütörtöki döntése nyomán lehetőséget kaptak aláírásuk kijavítására azok a floridai szavazók, akiknek nem azonosítható aláírása miatt elvetették a voksát.

Mark Walter bíró döntésével a szavazatok újraszámlálásának csütörtöki határidejét szombat délutánig meghosszabbították.

Mintegy ötezer választópolgár szavazatáról van szó, ők valamennyien levélben küldték el voksaikat, de a nem egyértelmű aláírás miatt a választási irodák felelős tisztségviselői elutasították ezeket. Érvelésében a bíró azt hangoztatta: a legfontosabb kérdés az, vajon a floridai választási törvény lehetővé teszi-e a megyei választási tisztségviselőknek, hogy ne fogadjanak el rosszul olvasható aláírásokkal ellátott szavazatokat. A bíró megjegyezte: erre nincs szabályozás és nincs eljárás a visszautasított szavazatok felülvizsgálatára. Ennek figyelembe vételével kívánt lehetőséget adni az érintetteknek aláírásaik korrigálására.

A november 6-án tartott félidős választásokon az első eredmények alapján a szenátusi választást Rick Scott republikánus jelölt, Florida korábbi kormányzója nyerte Bill Nelson demokrata párti szenátorral szemben. A demokrata párti politikus a kicsiny szavazatkülönbség miatt azonnal a voksok újraszámlálását követelte, és erre a floridai törvény 0.5 százalékos szavazatkülönbség mellett lehetőséget is ad.

A kormányzóválasztást az első eredmények szerint Ron DeSantis republikánus jelölt nyerte, demokrata párti vetélytársa, Andrew Gillum - aki a floridai főváros, Tallahasse polgármestere - a választás éjszakáján el is ismerte vereségét. Látva azonban a szenátusi választás voksainak újraszámlálását, Gillum változtatott álláspontján és szintén újraszámlálást kért.

A voksok újraszámlálásakor mind a szenátorjelöltek, mind a kormányzójelöltek közötti szavazatkülönbség erőteljesen csökkent. Felmerült viszont, hogy Broward megyében - amelynek választói hagyományosan többnyire demokrata párti szavazók - a választási biztos, Brenda Snipes manipulálhatta a voksokat. Snipes eltávolítását republikánus politikusok sora, köztük Jeb Bush, Florida volt kormányzója - a volt elnök, George W. Bush öccse is - követelte, és amerikai sajtóértesülések szerint a választási biztos a szavazatok újraszámlálása után távozik is posztjáról.  

A The Washington Post című lap csütörtöki számában emlékeztetett arra: az idén év elején egy floridai bíró kimondta, hogy Brenda Snipes törvényt sértett a 2016-os kongresszusi választásokon, amikor idő előtt megsemmisítette a szavazóíveket, miközben a választáson alulmaradt politikus még felülvizsgálati kérelemmel élt. A bírói döntésnek nem lett következménye.

MTI
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó