Több ezer migráns tart az amerikai–mexikói határhoz
2018. november 15. 18:26

Egyre több közép-amerikai migráns érkezik a határra. Kaliforniánál akarnak belépni az Egyesült Államok területére, ám a több méter magas kerítés és a túloldalon állomásozó amerikai határvédelem egyelőre elriasztja őket. Napokon belül több ezer migráns érkezik ide, egész Mexikó területéről buszokkal szállítják a határra a migránskaraván résztvevőit.

Egymást követik a különböző járművek az amerikai határ felé vezető utakon, mindegyik tömve van migránsokkal. Mexikóból buszokkal, iskolabuszokkal és mindenféle más járművel szállítják az Egyesült Államok határára. A feltűnően nagy szervezettség miatt az amerikai sajtó egy része Soros-expressznek is nevezi a menetet.

Kiderült: a karavánok útját segítő csoportok a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány anyagi támogatását is élvezik.

Az amerikai–mexikói határkerítésnél farkasszemet néznek egymással a migránskaraván tagjai és az Egyesült Államok bevándorlási hivatalának emberei. Az elkövetkező napokban várhatóan megsokszorozódik majd a számuk. Van, akik már felmásztak a két országot elválasztó, több méter magas kerítésre, és azt mondják, egy lábbal már bent vannak az Egyesült Államokban.

Az amerikai tengerészgyalogság által 2018. november 14-én közreadott képen a fegyvernem műszaki katonái megerősítik a védőkerítést a kaliforniai–mexikói határon, San Ysidro Port of Entrynál (Fotó: MTI/EPA/RUBIN J. TAN)

Tijuanában – a kaliforniai San Diegótól mindössze 38 kilométerre fekvő határ menti városban – egyre többen várakoznak a befogadóközpontok előtt. A hondurasi, guatemalai és salvadori migránsok azt remélik, itt ellátást kapnak, amíg bevárják a többieket, és amíg sorsuk el nem dől. Becslések szerint napokon belül több ezren lesznek.

Eközben James Mattis védelmi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági minisztérium vezetője Texasban meglátogatta azt az 5600 katonát, akiket már az amerikai–mexikói határhoz vezényeltek.

Donald Trump rendelete alapján az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan próbálják átlépni az amerikai határt.

Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai bevándorlók hondurasi zászlóval érkeznek a Baja Kalifornia Mexikó állambeli Tijuana határvárosba (Fotó: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terríquez)

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó