Több ezer migráns tart az amerikai–mexikói határhoz
2018. november 15. 18:26

Egyre több közép-amerikai migráns érkezik a határra. Kaliforniánál akarnak belépni az Egyesült Államok területére, ám a több méter magas kerítés és a túloldalon állomásozó amerikai határvédelem egyelőre elriasztja őket. Napokon belül több ezer migráns érkezik ide, egész Mexikó területéről buszokkal szállítják a határra a migránskaraván résztvevőit.

Egymást követik a különböző járművek az amerikai határ felé vezető utakon, mindegyik tömve van migránsokkal. Mexikóból buszokkal, iskolabuszokkal és mindenféle más járművel szállítják az Egyesült Államok határára. A feltűnően nagy szervezettség miatt az amerikai sajtó egy része Soros-expressznek is nevezi a menetet.

Kiderült: a karavánok útját segítő csoportok a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány anyagi támogatását is élvezik.

Az amerikai–mexikói határkerítésnél farkasszemet néznek egymással a migránskaraván tagjai és az Egyesült Államok bevándorlási hivatalának emberei. Az elkövetkező napokban várhatóan megsokszorozódik majd a számuk. Van, akik már felmásztak a két országot elválasztó, több méter magas kerítésre, és azt mondják, egy lábbal már bent vannak az Egyesült Államokban.

Az amerikai tengerészgyalogság által 2018. november 14-én közreadott képen a fegyvernem műszaki katonái megerősítik a védőkerítést a kaliforniai–mexikói határon, San Ysidro Port of Entrynál (Fotó: MTI/EPA/RUBIN J. TAN)

Tijuanában – a kaliforniai San Diegótól mindössze 38 kilométerre fekvő határ menti városban – egyre többen várakoznak a befogadóközpontok előtt. A hondurasi, guatemalai és salvadori migránsok azt remélik, itt ellátást kapnak, amíg bevárják a többieket, és amíg sorsuk el nem dől. Becslések szerint napokon belül több ezren lesznek.

Eközben James Mattis védelmi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági minisztérium vezetője Texasban meglátogatta azt az 5600 katonát, akiket már az amerikai–mexikói határhoz vezényeltek.

Donald Trump rendelete alapján az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan próbálják átlépni az amerikai határt.

Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai bevándorlók hondurasi zászlóval érkeznek a Baja Kalifornia Mexikó állambeli Tijuana határvárosba (Fotó: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terríquez)

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó