A magyar bevándorláspolitika miatt vizsgálódik a Velencei Bizottság
2018. november 15. 20:59

Azért vizsgálja a Velencei Bizottság a bevándorlási különadóról szóló törvényt, mert Magyarország a többségitől eltérő bevándorláspolitikát folytat: a Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium képviselői csütörtökön találkoztak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács delegációjával, amelynek tagjai azért vannak Magyarországon, hogy a bevándorlási különadóról szóló törvényt vizsgálják – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Orbán Balázs emlékeztetett: a törvény szerint a bevándorlást segítő tevékenységet folytató szervezeteknek a kapott anyagi támogatások után 25 százalékos különadót kell fizetniük. Az erről szóló jogszabály augusztus 25-én lépett hatályba – tette hozzá. Orbán Balázs elmondta: a Velencei Bizottság ezt a törvényt vizsgálja, bár a magyar kormány szerint ez adózási kérdés, és nincs összefüggés az alapjogok helyzete és a bevándorlási különadó között. Hangsúlyozta: minden államnak megvan a joga, hogy adóval sújtsa azt a tevékenységet, amelynek társadalmi költségei vannak, de nem szolgál össztársadalmi célokat.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Magyarországot sújtó migrációs hullámnak nagyon komoly költségei vannak, ezt a magyar adófizetők állják, és ezek a költségek lassan elérik az egymilliárd eurót – magyarázta. Az államtitkár kiemelte: ezért „a bevándorlást támogató tevékenységet végző szervezeteket célszerű, okszerű, szükséges és helyes 25 százalékos extraadóval sújtani”. Úgy látja, a Velencei Bizottság valójában a bevándorlás miatt vizsgálódik, ezért akarja véleményezni ezt a törvényt. A magyar bevándorláspolitikát a nemzetközi és uniós intézmények folyamatosan támadják.

Ez a találkozó is megerősítette, hogy valójában a bevándorláshoz fűződő viszonyban van véleménykülönbség, Magyarország azért van „a szőnyeg szélére állítva” a nemzetközi politikai és jogi fórumokon, mert a többségitől eltérő a bevándorláspolitikája – mondta. Orbán Balázs kijelentette: Magyarország kitart azon álláspont mellett – ha nem tetszik a nemzetközi intézmények többségének, akkor is –, hogy a bevándorlást támogató tevékenységnek magasak a társadalmi költségei, és a magyar államnak joga van ezt megadóztatni – mondta.

Gianni Buquicchio, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak az elnöke (Fotó: MTI/EPA/Tomasz Gzell)

Gianni Buquicchio, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak az elnöke (Fotó: MTI/EPA/Tomasz Gzell)

Kitért rá: a Velencei Bizottság egy alkotmányjogászokból álló tanácsadó testület, „nem pedig egy objektív ítélkezési fórum”, így bármi áll is majd a végső véleményében, a magyar kormánynak és parlamentnek megvan a joga, hogy másként gondolkodjon a bevándorlás kérdéséről. Megjegyezte: a Velencei Bizottság végső véleményét a testület december 14-15-ei ülésén tervezik elfogadni.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó