A magyar bevándorláspolitika miatt vizsgálódik a Velencei Bizottság
2018. november 15. 20:59

Azért vizsgálja a Velencei Bizottság a bevándorlási különadóról szóló törvényt, mert Magyarország a többségitől eltérő bevándorláspolitikát folytat: a Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium képviselői csütörtökön találkoztak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács delegációjával, amelynek tagjai azért vannak Magyarországon, hogy a bevándorlási különadóról szóló törvényt vizsgálják – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Orbán Balázs emlékeztetett: a törvény szerint a bevándorlást segítő tevékenységet folytató szervezeteknek a kapott anyagi támogatások után 25 százalékos különadót kell fizetniük. Az erről szóló jogszabály augusztus 25-én lépett hatályba – tette hozzá. Orbán Balázs elmondta: a Velencei Bizottság ezt a törvényt vizsgálja, bár a magyar kormány szerint ez adózási kérdés, és nincs összefüggés az alapjogok helyzete és a bevándorlási különadó között. Hangsúlyozta: minden államnak megvan a joga, hogy adóval sújtsa azt a tevékenységet, amelynek társadalmi költségei vannak, de nem szolgál össztársadalmi célokat.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Magyarországot sújtó migrációs hullámnak nagyon komoly költségei vannak, ezt a magyar adófizetők állják, és ezek a költségek lassan elérik az egymilliárd eurót – magyarázta. Az államtitkár kiemelte: ezért „a bevándorlást támogató tevékenységet végző szervezeteket célszerű, okszerű, szükséges és helyes 25 százalékos extraadóval sújtani”. Úgy látja, a Velencei Bizottság valójában a bevándorlás miatt vizsgálódik, ezért akarja véleményezni ezt a törvényt. A magyar bevándorláspolitikát a nemzetközi és uniós intézmények folyamatosan támadják.

Ez a találkozó is megerősítette, hogy valójában a bevándorláshoz fűződő viszonyban van véleménykülönbség, Magyarország azért van „a szőnyeg szélére állítva” a nemzetközi politikai és jogi fórumokon, mert a többségitől eltérő a bevándorláspolitikája – mondta. Orbán Balázs kijelentette: Magyarország kitart azon álláspont mellett – ha nem tetszik a nemzetközi intézmények többségének, akkor is –, hogy a bevándorlást támogató tevékenységnek magasak a társadalmi költségei, és a magyar államnak joga van ezt megadóztatni – mondta.

Gianni Buquicchio, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak az elnöke (Fotó: MTI/EPA/Tomasz Gzell)

Gianni Buquicchio, az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak az elnöke (Fotó: MTI/EPA/Tomasz Gzell)

Kitért rá: a Velencei Bizottság egy alkotmányjogászokból álló tanácsadó testület, „nem pedig egy objektív ítélkezési fórum”, így bármi áll is majd a végső véleményében, a magyar kormánynak és parlamentnek megvan a joga, hogy másként gondolkodjon a bevándorlás kérdéséről. Megjegyezte: a Velencei Bizottság végső véleményét a testület december 14-15-ei ülésén tervezik elfogadni.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó