Megszakították magyarországi látogatásukat az ENSZ szakértői
2018. november 15. 22:56

Idő előtt megszakították magyarországi látogatásukat csütörtökön az ENSZ emberi jogi szakértői, mert közlésük szerint a hatóságok nem engedték be őket a magyar-szerb határon lévő röszkei és tompai tranzitzónákba - közölte honlapján az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (UNHRC).

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a világszervezetnek hiteles jelentések állnak rendelkezésre, miszerint egyik tranzitzónában sincs kielégítően biztosítva az önkényes szabadságmegvonás elleni védelem. „Kétségtelen, hogy a migránsok fogva tartása ezekben a tranzitzónákban a szabadságtól való megfosztást testesíti meg a nemzetközi jog értelmében” – mondta Elina Steinerte és Setondji Roland Adjovi, az ENSZ önkényes őrizetbe vételekkel foglalkozó munkacsoportjának két tagja. Az ENSZ-delegációt a magyar kormány hívta meg a 2018. november 12-én megkezdett látogatásra, a 2013-ban megfogalmazott emberi jogi ajánlások alapján.

Az UNHRC független szakértői vizsgálatának lehetővé tételéhez a kormányoknak biztosítaniuk kell a vizsgálatok akadálymentes lefolytatásának lehetőségét, különösen a „bizalmas és hatósági felügyelettől mentes kapcsolatteremtést a szabadságuktól megfosztott emberekkel”. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának honlapján közzétett közlemény szerint a szakértők sajnálatukat fejezték ki, amiért a magyar hatóságok nem biztosították ennek megvalósulását, és ezzel megakadályozták a munkacsoportot megbízatása teljesítésében.

„A független nemzetközi, nemzeti és regionális szervezetek képviselőinek akadálytalan hozzáférést kell biztosítani minden olyan területhez, ahol embereket megfosztanak szabadságuktól, ideértve a tranzitzónákat is” – hangsúlyozta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának küldöttsége. „Egy jogállamban ez elengedhetetlen az emberi jogok védelmében” – áll a közleményben. A munkacsoport ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány építő jellegű párbeszédbe bocsátkozik, és a közeljövőben lehetővé teszi, hogy a küldöttség folytathassa látogatását, és együttműködve kidolgozhassanak hatékony biztosítékokat az önkényes szabadságmegvonás kockázataival szemben.

Rendőrök hajtják be a röszkei tranzitzóna kapuját – képünk illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Rendőrök hajtják be a röszkei tranzitzóna kapuját – képünk illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Az UNHRC kiemelte: Magyarországon csak ebben a két tranzitzónában nyújthatnak be emberek menedékkérelmet. A világszervezet Emberi Jogi Tanácsa szerint mindkét tranzitzóna Magyarország felé zárt létesítményként működik, amelyeket az ott tartózkodók bármikor elhagyhatnak Szerbia irányába. A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy az új magyar menekültügyi szabályok biztonságos harmadik országként tekintenek Szerbiára, így az onnan érkező menedékkérők kérelmét automatikusan elutasítják. Emberi jogi szervezetek, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az Európai Unió intézményei is kifogásolták ezt a szabályozást, mert szerintük sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó