Előrehozott választások lesznek jövőre Izraelben - Netanjahu tagadta
2018. november 16. 15:58

Nem újítják meg a tárcák átrendezésével a jelenlegi kormányt, hanem előrehozott választásokat tartanak Izraelben, miután a védelmi tárca éléről lemondott Avigdor Liberman pártja, az Izrael a hazánk (Jiszrael Béténu) kilépett a koalícióból - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken, de Benjámin Netanjahu kormányfő miniszterelnöki hivatala később tagadta ezt az izraeli médiában megjelent értesülést.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken találkozott egyik koalíciós partnerével, Naftali Bennettel, hogy megvitassák a védelmi tárca esetleges átadását Bennetnek és pártjának, a Zsidó Otthonnak (Habájt Hajehudi), de megbeszélésük végén kiderült, hogy Mose Kahlon centrista Mindannyian (Kulanu) pártja mindenképpen az eredetileg jövő novemberben esedékes választások előrehozatalát akarja, és nem egyezik bele a tárcák átrendezésébe a kormány fennmaradásának néhány hónapos meghosszabbítása érdekében. 

Ezt az izraeli médiában megjelent értesülést röviddel megjelenése után Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala közleményben tagadta.

"Mindent el kell követni a jobboldali kormány megmentése érdekében, s nem szabad megismételni az 1992-ben elkövetett történelmi hibát, amikor megbuktattak egy jobboldali kabinetet, és hatalomra juttatták a baloldalt, és az oslói egyezmény tragédiáját hozták Izraelre" - közölte.

A kormányfői közlemény szerint Netanyahu arról tájékoztatta Bennettet, hogy a miniszterelnök kezdetben átveszi a védelmi portfóliót a "jelenleg az izraeli állam előtt álló végzetes kihívások" miatt.

A jövő hét elején a miniszterelnök tárgyalásokat folytat a koalíciós vezetőkkel, és "bízik a miniszterek felelősségtudatában, hogy nem követik el a történelmi hibát a jobboldali kormány megdöntésével".    
 
A Mindannyian a lehető leghamarabbi időpontot szeretné, és már márciusban megtartaná a voksolást, Benjámin Netanjahu viszont a 10-es csatorna híradása szerint minél későbbre tenné azt. A végleges időpontról vasárnaptól egyeztetnek a pártok vezetői.

A ynet szerint a pártok képviselői a 2019. március 26-i időpontot tekintik a legvalószínűbbnek.

MTI
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó