Milliók szorulnak humanitárius segélyre Afganisztánban
2018. november 16. 15:59

Mintegy 3,5 millió ember szorul humanitárius segélyre az aszály miatt Afganisztánban: a szárazság az ország 34 tartományából 20-at sújt, különösen az északnyugati területeken problémás a helyzet – közölte az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) pénteken Genfben.

Az aszály miatt megnövekedett a belső migráció. Több mint 200 ezren hagyták hátra otthonaikat, és menekültek el a szárazság elől az ország másik részébe – mondta el genfi sajtótájékoztatóján Herve Verhoosel, a WFP szóvivője. A csapadék hiánya miatt a gazdák elhalasztották az ültetést és csökkentették a művelt területeket.

A WFP támogatásáról biztosította az afgán illetékeseket, és megígérte, hogy márciusig 2,5 millió embert lát el élelmiszerrel. A világszervezetnek az előző hónapokban 1,4 millió emberhez sikerült eljuttatni segélyszállítmányokat. Az ENSZ jelezte: további 83,6 millió dollárra (körülbelül 23,7 milliárd forintra) van szüksége, hogy fedezni tudja a kiadásokat a decembertől májusig tartó időszakban. Az élelmiszer-ellátás bizonytalansága az egyik kérdés, amely napirendre került a november 27-e és 28-a közötti nemzetközi Afganisztán-konferencián Genfben.

Afgán asszonyok és gyerekek egy fal tövében a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Gulamulla Habibi)

Afgán asszonyok és gyerekek egy fal tövében a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Gulamulla Habibi)

Afganisztánban magas a munkanélküliség, alacsony a gazdasági teljesítmény, és a rossz biztonsági helyzet miatt magas a belső menekültek száma.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó