Milliók szorulnak humanitárius segélyre Afganisztánban
2018. november 16. 15:59

Mintegy 3,5 millió ember szorul humanitárius segélyre az aszály miatt Afganisztánban: a szárazság az ország 34 tartományából 20-at sújt, különösen az északnyugati területeken problémás a helyzet – közölte az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) pénteken Genfben.

Az aszály miatt megnövekedett a belső migráció. Több mint 200 ezren hagyták hátra otthonaikat, és menekültek el a szárazság elől az ország másik részébe – mondta el genfi sajtótájékoztatóján Herve Verhoosel, a WFP szóvivője. A csapadék hiánya miatt a gazdák elhalasztották az ültetést és csökkentették a művelt területeket.

A WFP támogatásáról biztosította az afgán illetékeseket, és megígérte, hogy márciusig 2,5 millió embert lát el élelmiszerrel. A világszervezetnek az előző hónapokban 1,4 millió emberhez sikerült eljuttatni segélyszállítmányokat. Az ENSZ jelezte: további 83,6 millió dollárra (körülbelül 23,7 milliárd forintra) van szüksége, hogy fedezni tudja a kiadásokat a decembertől májusig tartó időszakban. Az élelmiszer-ellátás bizonytalansága az egyik kérdés, amely napirendre került a november 27-e és 28-a közötti nemzetközi Afganisztán-konferencián Genfben.

Afgán asszonyok és gyerekek egy fal tövében a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Gulamulla Habibi)

Afgán asszonyok és gyerekek egy fal tövében a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Gulamulla Habibi)

Afganisztánban magas a munkanélküliség, alacsony a gazdasági teljesítmény, és a rossz biztonsági helyzet miatt magas a belső menekültek száma.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó