Milliók szorulnak humanitárius segélyre Afganisztánban
2018. november 16. 15:59

Mintegy 3,5 millió ember szorul humanitárius segélyre az aszály miatt Afganisztánban: a szárazság az ország 34 tartományából 20-at sújt, különösen az északnyugati területeken problémás a helyzet – közölte az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) pénteken Genfben.

Az aszály miatt megnövekedett a belső migráció. Több mint 200 ezren hagyták hátra otthonaikat, és menekültek el a szárazság elől az ország másik részébe – mondta el genfi sajtótájékoztatóján Herve Verhoosel, a WFP szóvivője. A csapadék hiánya miatt a gazdák elhalasztották az ültetést és csökkentették a művelt területeket.

A WFP támogatásáról biztosította az afgán illetékeseket, és megígérte, hogy márciusig 2,5 millió embert lát el élelmiszerrel. A világszervezetnek az előző hónapokban 1,4 millió emberhez sikerült eljuttatni segélyszállítmányokat. Az ENSZ jelezte: további 83,6 millió dollárra (körülbelül 23,7 milliárd forintra) van szüksége, hogy fedezni tudja a kiadásokat a decembertől májusig tartó időszakban. Az élelmiszer-ellátás bizonytalansága az egyik kérdés, amely napirendre került a november 27-e és 28-a közötti nemzetközi Afganisztán-konferencián Genfben.

Afgán asszonyok és gyerekek egy fal tövében a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Gulamulla Habibi)

Afgán asszonyok és gyerekek egy fal tövében a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Gulamulla Habibi)

Afganisztánban magas a munkanélküliség, alacsony a gazdasági teljesítmény, és a rossz biztonsági helyzet miatt magas a belső menekültek száma.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó