Népirtásban bűnös az egykori vörös khmer rezsim két vezére
2018. november 17. 17:37

Népirtásért kapott életfogytig tartó börtönbüntetést a vörös khmer rezsim két, még életben lévő vezetője, Nuon Chea és Khieu Samphan Kambodzsában. A két vezér ellen 2014-ben már született hasonló ítélet.

Népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték pénteken a phnompeni nemzetközi törvényszéken a még életben lévő, a vörös khmer rezsim két vezérét.

Nuon Cheát, a vörös khmerek fő ideológusát, Pol Pot diktátor helyettesét és Khieu Samphant, az 1975-től 1979-ig fennálló kegyetlen rendszer államfőjét már 2014-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték emberiesség elleni bűncselekményekért, de akkor a városi lakosság tömeges vidékre költöztetésével és sokak eltüntetésével összefüggésben. Azt az ítéletet fellebbezés után 2016-ban megerősítette az ENSZ által támogatott rendkívüli kambodzsai törvényszék külföldi tagokból is álló felsőbb fokú kamarája. Kambodzsában nincs halálbüntetés.

Nil Nonn bíró az új ítélet pénteki ismertetésekor megállapította, hogy a vörös khmerek népirtást követtek el az ország vietnami és a muzulmán vallású csam kisebbsége ellen is. A bíróság Khieu Samphant bizonyítékok hiányában felmentette a csamok elleni népirtás vádja alól, de őt is bűnösnek találta a vietnamiak elleni népirtás vádjában. Az emberiesség elleni bűncselekmények közül ezúttal a vidéki munkatáborokban és mezőgazdasági szövetkezetekben elkövetett kínzásokat, nemi erőszakot, nem szándékos emberölést, emberek eltüntetését említették meg, a háborús bűncselekmények közül pedig a szándékos emberölést és az embertelen bánásmódot.

A bíró közölte, hogy az elítéltek fellebbezhetnek a büntetés ellen a törvényszék nemzetközi kamarájához.

A 92 éves Nuon Cheát mentőautó, a 87 éves Khieu Samphant furgon vitte a törvényszékre a közeli börtönből. Mindketten jelen voltak az ítélethirdetés kezdetén, de mivel Chea szívbetegségben szenved, eljárás közben átvitték egy másik terembe.

A korábbi vörös khmer rezsim vezetője, Khieu Samphan Kambodzsában, a nemzetközi törvényszéken (Fotó: EPA/Nhet Sok Heng)

Lesznek, akik megússzák

Noha a két elítélten kívül nincs már életben senki a legmagasabb rangú néhai vörös khmer vezetők közül, elképzelhető, hogy semmilyen per nem lesz már ezen a rendkívüli törvényszéken politikai okokból, pedig élnek még középszintű vezetők, akik ellen lehetne eljárást indítani – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Az ország autokrata miniszterelnöke, Hun Sen ugyanis nemrég kijelentette, hogy nem enged több pert indítani, mert szerinte ezek megingatják a társadalmi békét. Hun Sen maga is vörös khmer parancsnokként szolgált, de dezertált Vietnamba, és a Pol Potot elsöprő Vietnam később őt tette meg kormányfőnek.

Egyes megfigyelők szerint csalódást keltő, ha nem vonnak felelősségre minden bűnöst, mások úgy vélik, a törvényszék már így is sokat tett a kambodzsai megbékélésért. Alexander Hinton, a Rutgers Egyetem antropológiaprofesszora szerint a nemzetközi törvényszékek  létrehozása – noha politikai akarat eredményei, és teljesítményük elmarad a várakozásoktól – még mindig jobb megoldás, mint hogy a bűnösök ítélet nélkül maradjanak.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó