A Fidesz írásbeli kérdéssel fordul Jean-Claude Junckerhez
2018. november 17. 17:44

Írásbeli kérdéssel fordulnak a Fidesz és a KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői az Európai Bizottság elnökéhez a "migránskártyákkal" kapcsolatban - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus azt mondta, tizenkét sürgősségi kérdéssel keresik meg Jean-Claude Junckert, így a brüsszeli szabályok szerint három hét alatt választ kaphatnak a polgárok a szerte Európában döbbenetet, felháborodást kiváltó ügyben.

Az EP-képviselő szerint a téma fontossága indokolja, hogy személyesen az Európai Bizottság elnökét kérdezzék e témában, amikor az általa vezetett testület "beszédes hallgatásba" burkolózik az ügyben.

Deutsch Tamás hozzátette: arra várnak választ, pontosan mennyi uniós pénzt töltöttek már fel a migránsok kártyájára, milyen megfontolás és felhatalmazás alapján döntöttek úgy, hogy nem uniós állampolgároknak uniós pénzeket osztogatnak, hányféle migránskártya létezik, hány kártyát osztottak és terveznek még kiosztani a migránsoknak.

Arról is érdeklődnek, mennyi uniós pénzt utalnak át egy migránsnak, hányszor lehet felvenni pénzt ilyen módon és ez összesen mekkora összeg lehet, ki ellenőrzi, hogy kik használják ezeket a kártyákat, és az így felvett pénzeket mire költik.

A kérdéseik között szerepel majd, hogy a brüsszeli bizottság szerint helyes-e az uniós polgárok pénzét a migránsoknak átutalni, és az, hogy "amíg a migránsok sorban állnak az automaták előtt, sorra veszik fel a pénzeket és mindenféle cikkeket tudnak megvásárolni maguknak, addig a helyi családok ezt elképedve nézik".

Felvetik továbbá, a brüsszeli bizottság szerint helyes-e, hogy a migránsok ezeket a pénzeket gyakran embercsempészek kifizetésére, vagy akár terrorizmus finanszírozására fordítják.

A Fidesz EP-képviselője egy kérdésre válaszolva, a DK-s Bauer Tamás egy megnyilatkozására reagálva - amely szerint a demográfiai intézkedések csak egy nemzedék múlva éreztetik majd hatásukat, addig az ország a bevándorlásra szorulna - azt mondta: a politikus egy bevándorláspárti szervezet volt alelnöke, mostani főideológusa.

Deutsch Tamás felháborítónak nevezte az ellenzéki politikus kijelentését, hozzátéve, hogy azt a Fidesz a leghatározottabban visszautasítja.

Hangsúlyozta, van olyan európai ország, ahol megfelelő politikával viszonylag rövid idő alatt sikerült kedvező demográfiai fordulatot elérni; példaként Izraelt említette.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó