Az összes fogyasztói tej áfája öt százalékra csökken 2019-ben
2018. november 19. 09:55

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyar tejek aránya a hazai piacon. Ezt a folyamatot erősítheti, hogy január 1-től az összes fogyasztói tej áfája 5 százalékra csökken. Sajtból és vajból viszont még mindig jelentős az import, ezért fontos, hogy a vásárlók tudatosan válasszanak a boltok kínálatából. 2017. január 1-től csupán a nyers és a friss tej áfája csökkent 5 százalékra, ez a két kategória azonban csak az itthon értékesített tejnek a 15-20 százalékát érintette – fogalmazott Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője. Hozzátette, a 2017-es áfa változás csak a hűtött tejeket érintette, az ultramagas hőmérsékleten kezelt tejek kimaradtak a csökkentésből.

Megjegyezte, az UHT tejek tekintetében azonban sikerült megfordítani az arányokat az elmúlt egy évtizedben. Míg eleinte 70-80 százalékos részesedéssel voltak jelen az import UHT tejek, addig napjainkra sokkal nagyobb arányban töltik ki a hazai termékek a boltok polcait.

Mint mondta, még nagyobb áttörést jelenthet, hogy 2019. január 1-től az összes fogyasztói tej áfáját az 5 százalékos kategóriába sorolják majd át. A döntés következtében akár véglegesen eltűnhetnek az olyan import UHT tejek, amelyek áfa-csalás gyanúja miatt jelentősen olcsóbbak – hangsúlyozta Harcz Zoltán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

hirado.hu
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: Mutassuk meg Brüsszelnek, hogy milyen sokan vagyunk!
  Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is.
 • A nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz
  Magyarország gazdasága az első negyedévben 5,2 százalékkal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. kapacitásbővítő beruházásának alapkőletételi ünnepségén szerdán Gyöngyösön.
 • Kvíz
  Vajon az alább idézett beszédet ki mondta el? Vilmos német császár 1916-ban, Joseph Goebbels náci propaganda-miniszter 1940-ben, Gerhard Schröder volt német kancellár az Unió keleti bővítésekor vagy Manfred Weber EU főbiztos-jelölt a mostani kampányban?
MTI Hírfelhasználó