Az összes fogyasztói tej áfája öt százalékra csökken 2019-ben
2018. november 19. 09:55

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyar tejek aránya a hazai piacon. Ezt a folyamatot erősítheti, hogy január 1-től az összes fogyasztói tej áfája 5 százalékra csökken. Sajtból és vajból viszont még mindig jelentős az import, ezért fontos, hogy a vásárlók tudatosan válasszanak a boltok kínálatából. 2017. január 1-től csupán a nyers és a friss tej áfája csökkent 5 százalékra, ez a két kategória azonban csak az itthon értékesített tejnek a 15-20 százalékát érintette – fogalmazott Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője. Hozzátette, a 2017-es áfa változás csak a hűtött tejeket érintette, az ultramagas hőmérsékleten kezelt tejek kimaradtak a csökkentésből.

Megjegyezte, az UHT tejek tekintetében azonban sikerült megfordítani az arányokat az elmúlt egy évtizedben. Míg eleinte 70-80 százalékos részesedéssel voltak jelen az import UHT tejek, addig napjainkra sokkal nagyobb arányban töltik ki a hazai termékek a boltok polcait.

Mint mondta, még nagyobb áttörést jelenthet, hogy 2019. január 1-től az összes fogyasztói tej áfáját az 5 százalékos kategóriába sorolják majd át. A döntés következtében akár véglegesen eltűnhetnek az olyan import UHT tejek, amelyek áfa-csalás gyanúja miatt jelentősen olcsóbbak – hangsúlyozta Harcz Zoltán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

hirado.hu
Címkék:
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó