Nógrádi: Ukrajna célja, hogy külső erőket is bevonjon a konfliktusba
2018. november 27. 17:44

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, Ukrajna célja, hogy külső erőket is bevonjon Oroszországgal való konfliktusába. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Tóth Norbert nemzetközi jogász beszámolt a tengerjogi egyezményről, amelyhez mind a két országnak tartania kellene magát. K. Debeceni Mihály ukrajnai újságíró pedig ismertette, a 60 napos hadiállapotot 30 napra redukálná Petro Porosenko.

Két ukrán hadihajó és egy vontató a Fekete-tengeri Odesszából az Azovi-tengeren fekvő Mariupolba tartott. Az ukrán verzió szerint orosz hajók megpróbálták elfogni őket. Ekkor ment neki az egyik orosz hajó az ukrán vontatónak. Moszkva szerint a hajók behatoltak orosz vizekre és felszólítás ellenére sem álltak meg. Oroszország vadászrepülőket és helikoptereket is küldött, amint az ukrán hajók a híd közelébe értek. Az oroszok azt mondják, hogy a szerkezet biztonságát féltették, hisz a Krím-félsziget ezen keresztül kapja az utánpótlást. A híd nyílását egy orosz tanker elzárta, ezzel Ukrajnát tengeri értelemben elvágta a külvilágtól.

Nógrádi György erre úgy reagált: a tankert oda vitték azért, hogy a híd egy részét lezárja, másképp fogalmazva azért, hogy több hajó ne tudjon átmenni. Szerintem erre Moszkva nem készült előre. Szeptemberben engedéllyel mentek itt át ukrán hadihajók és nem volt semmi probléma, most azonban nem kértek engedélyt – magyarázta.

Tóth Norbert nemzetközi jogász ismertette, a nemzetközi tengerjog értelmében, az Azovi tenger félig zárt tengernek minősül, ami azt jelenti, hogy valamilyen tengerszoroson keresztül csatlakozik egy nagyobb vízterülethez. Az 1982-es tengerjogi egyezmény részese mind a két ország, tehát együttműködési kötelezettségük van.

Nógrád György hozzátette: ezen a tengeren orosz haditengerészeti fölény van. Idehoznak 7-8 fős személyzettel ukrán hadihajókat, ezek nevetségesek, katonai erőt nem képviselnek. Nyilvánvalóan megsértették azt a rendet, amit az oroszok felállítottak – fűzte hozzá.

Ukrajna célja, hogy külső erőket vonjon be a konfliktusba.

Petro Porosenko ukrán elnök telefonon tárgyalt a NATO főtitkárával. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kiállt Ukrajna mellett, és azt kérte mindkét fél fogja vissza magát.

Nógrádi György hangsúlyozta: csak olyan országot lehet felvenni a NATO-ba, amelyiknek nincs konfliktusa egyetlen országgal sem, Ukrajnának évek óta van.

Ezeket a hajókat nyilván az oroszok vissza fogják adni, mert nem tudnak vele mit kezdeni – fűzte hozzá.

K. Debreceni Mihály, ukrajnai újságíró elmondta az ukrán állampolgárok számára nem fogják akadályozni a szabad mozgást. Azonban megerősített járőrözés várható. A sajtót sem korlátozzák, Porosenko bejelentette, szólásszabadság van, viszont az újságírók csak hivatalos forrásokat használhatnak. K. Debreceni Mihály hozzátette, míg reggel 60 napra akartak hadiállapotot bejelenteni, a késő délutáni órákban viszont Porosenko már arról beszélt, 30 napra zsugorítanák, amely december végéig tartana.

A teljes beszélgetések IDE kattintva érhetőek el!

echotv.hu
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Karácsony végül igent mondott a vb-re
  A legfontosabb budapesti fejlesztéseket vitatták meg a kormány és a Városháza képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tegnap délutáni ülésén. Az atlétikai világbajnokság körül egyetértés alakult ki, ám a szuperkórház megépítése, a Liget-projekt egyes elemei és az állatkerti biodóm megépítése körül maradtak bizonytalanságok.
 • A déli határ Európa utolsó védvonala
  Magyarország készül a békés karácsonyra, a boldog új esztendőre. De a déli határaink közelében százezernyi életerős, harcedzett, dühös férfi gyülekezik.
 • Orbán: Nem engedjük, hogy a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit
  A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható „csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.
MTI Hírfelhasználó