Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon
2018. december 6. 22:47

Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, ugyanis egyre több bevándorló érkezik Törökországba, akik Európa felé folytatnák útjukat. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak milánói tanácskozásán Szijjártó Péter arra kérte a többi résztvevő országot, hogy utasítsák vissza a migrációt ösztönző kezdeményezéseket.

Durvul a migrációs nyomás: több százezren indulhatnak meg Európa felé – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. Az internetes portál adatai szerint tavalyhoz képest jóval több migráns érkezik Törökországba. Azt írják: a török hatóságok november végéig több, mint 240 ezer illegális bevándorlót állítottak meg, ami egészen meredek emelkedést jelent 2017-hez képest, amikor egész évben 175 ezren érkeztek.

A bevándorlók közül egyre többen célozzák meg a jobb élet reményében Görögországot és Ciprust – írja a portál. Úgy fogalmaznak: egyre több, jelenleg a törököknél tartózkodó harmadik országbeli állampolgár próbál meg illegálisan Európa felé indulni. A szakértők szerint a török helyzet humanitárius katasztrófát eredményezhet és több tízezres csoportokban indulhatnak meg a migránsok Európa felé.

Magyarország közvetlen tapasztalatokkal rendelkezik az illegális migrációval kapcsolatban, amelynek a tanulságait egyértelműen és világosan le kell vonni – mondta Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsának milánói ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte: beszédében azt szorgalmazta, hogy az EBESZ utasítson vissza minden olyan kezdeményezést, amely újabb migrációs hullámok kitöréséhez vezethet, ezek ugyanis biztonsági kockázatot jelentenek Európára.

A tárcavezető hozzátette: hét EBESZ-tagállam és két partner-ország elutasítja a globális migrációs kompaktot, azaz kilenc ország a saját polgárainak biztonságát helyezi előtérbe.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
 • Brüsszel még több migránst hozna Európába
  A dokumentum egésze ellentmondásoktól hemzseg, és nem vesz tudomást a valóságról, a migránsok siralmas elhelyezkedési statisztikáiról, valamint arról, hogy számos európai országban (például Görögországban vagy Spanyolországban) több millió európai ember vár arra, hogy munkához jusson. Az előbbi ország esetében a munkanélküliségi ráta 18,5 százalék, míg az utóbbinál 14 százalék.
 • Nemzetünk integráns részei az őshonos nemzetiségek
  Ez az értékmegőrző tevékenység jó az adott nemzetiségnek, de jó a többi nemzetiségnek is, hiszen ha egyikük értékeket hoz létre, fejlődik, gazdagodik, azzal inspirálóan hat a többi őshonos nemzetiségre is - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.
MTI Hírfelhasználó