Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon
2018. december 6. 22:47

Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, ugyanis egyre több bevándorló érkezik Törökországba, akik Európa felé folytatnák útjukat. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak milánói tanácskozásán Szijjártó Péter arra kérte a többi résztvevő országot, hogy utasítsák vissza a migrációt ösztönző kezdeményezéseket.

Durvul a migrációs nyomás: több százezren indulhatnak meg Európa felé – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. Az internetes portál adatai szerint tavalyhoz képest jóval több migráns érkezik Törökországba. Azt írják: a török hatóságok november végéig több, mint 240 ezer illegális bevándorlót állítottak meg, ami egészen meredek emelkedést jelent 2017-hez képest, amikor egész évben 175 ezren érkeztek.

A bevándorlók közül egyre többen célozzák meg a jobb élet reményében Görögországot és Ciprust – írja a portál. Úgy fogalmaznak: egyre több, jelenleg a törököknél tartózkodó harmadik országbeli állampolgár próbál meg illegálisan Európa felé indulni. A szakértők szerint a török helyzet humanitárius katasztrófát eredményezhet és több tízezres csoportokban indulhatnak meg a migránsok Európa felé.

Magyarország közvetlen tapasztalatokkal rendelkezik az illegális migrációval kapcsolatban, amelynek a tanulságait egyértelműen és világosan le kell vonni – mondta Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsának milánói ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte: beszédében azt szorgalmazta, hogy az EBESZ utasítson vissza minden olyan kezdeményezést, amely újabb migrációs hullámok kitöréséhez vezethet, ezek ugyanis biztonsági kockázatot jelentenek Európára.

A tárcavezető hozzátette: hét EBESZ-tagállam és két partner-ország elutasítja a globális migrációs kompaktot, azaz kilenc ország a saját polgárainak biztonságát helyezi előtérbe.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó