Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon
2018. december 6. 22:47

Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, ugyanis egyre több bevándorló érkezik Törökországba, akik Európa felé folytatnák útjukat. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak milánói tanácskozásán Szijjártó Péter arra kérte a többi résztvevő országot, hogy utasítsák vissza a migrációt ösztönző kezdeményezéseket.

Durvul a migrációs nyomás: több százezren indulhatnak meg Európa felé – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. Az internetes portál adatai szerint tavalyhoz képest jóval több migráns érkezik Törökországba. Azt írják: a török hatóságok november végéig több, mint 240 ezer illegális bevándorlót állítottak meg, ami egészen meredek emelkedést jelent 2017-hez képest, amikor egész évben 175 ezren érkeztek.

A bevándorlók közül egyre többen célozzák meg a jobb élet reményében Görögországot és Ciprust – írja a portál. Úgy fogalmaznak: egyre több, jelenleg a törököknél tartózkodó harmadik országbeli állampolgár próbál meg illegálisan Európa felé indulni. A szakértők szerint a török helyzet humanitárius katasztrófát eredményezhet és több tízezres csoportokban indulhatnak meg a migránsok Európa felé.

Magyarország közvetlen tapasztalatokkal rendelkezik az illegális migrációval kapcsolatban, amelynek a tanulságait egyértelműen és világosan le kell vonni – mondta Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsának milánói ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte: beszédében azt szorgalmazta, hogy az EBESZ utasítson vissza minden olyan kezdeményezést, amely újabb migrációs hullámok kitöréséhez vezethet, ezek ugyanis biztonsági kockázatot jelentenek Európára.

A tárcavezető hozzátette: hét EBESZ-tagállam és két partner-ország elutasítja a globális migrációs kompaktot, azaz kilenc ország a saját polgárainak biztonságát helyezi előtérbe.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben
  Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.
 • Világhírű festménnyel gyarapodott a Szépművészeti
  Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.
 • Napfelkelte az Olajfák hegyén
  Már kedden kora reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfő Andy Harris amerikai kongresszusi képviselővel Jeruzsálemben, ahol találkozik még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
MTI Hírfelhasználó