Szabadon engedték az elfogott montenegrói ellenzéki politikusokat
2018. december 12. 21:16

A montenegrói alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította azt a törvényi szakaszt, amelynek alapján november végén a rendőrség elfogta Nebojsa Medojevic és Milan Knezevic parlamenti képviselőt, mert a két ellenzéki politikus nem akart tanúskodni egy korrupciós ügyben.

A politikusokat november 30-án a podgoricai felső bíróság utasítására fogták el. A rendőrség közlése szerint Nebojsa Medojevicet azért vették őrizetbe, mert olyan állításokat fogalmazott meg korábban, amelyek szerint tudomására jutott, hogy Podgorica volt polgármesterét nem fogja letartóztatni a rendőrség, mert a főügyésznek százezer eurós kenőpénzt adott, erről azonban nem volt hajlandó tanúskodni. Miomir Mugosa ellen valóban vádat emeltek, de nem tartóztatták le.

A felső bíróság közölte: mindaddig fogva tartják a Demokratikus Front (DF) politikusait, amíg nem tesznek tanúvallomást, vagy amíg kihallgatásuk feleslegessé nem válik, illetve véget nem ér a büntetőjogi eljárás, de legfeljebb két hónapig.

A politikusok egyelőre még nem távozhattak szabadon, mert nem kapták kézhez az alkotmánybíróság döntését.

Az oroszbarát Demokratikus Front és a Nyugat-barát kormány között évek óta húzódik az ellentét, amely a csúcspontját két évvel ezelőtt érte el, amikor szerb és orosz támadók be akartak törni a parlamentbe, és meg akarták gyilkolni az akkori miniszterelnököt, hogy oroszbarát pártokat juttassanak hatalomra, és ezzel megakadályozzák Montenegró NATO-csatlakozását.

A két politikus elfogása óta a DF tagjai és szimpatizánsai többször is az utcára vonultak. A szerdai néhány száz fős tiltakozáson Andrija Mandic pártelnök arról beszélt, hogy a montenegrói igazságügyi szervek nem szabadok, hanem a kormány befolyása alatt állnak, és az ellenzéket intézményellenes harcra szólította fel.

MTI
Címkék:
  • Ne engedjük be a PC-diktatúrát a magánbeszélgetésekbe
    Bizonyos területeken a pártállam szókimondóbb volt, mint a „demokrácia”. Konkrét esetben az is megtörtént, hogy jogász professzor asszony annak idején tankönyvet írt arról, amelynek utóbb, miután liberálissá vedlett, még létezését is hisztérikusan tagadta.
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
MTI Hírfelhasználó