Szabadon engedték az elfogott montenegrói ellenzéki politikusokat
2018. december 12. 21:16

A montenegrói alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította azt a törvényi szakaszt, amelynek alapján november végén a rendőrség elfogta Nebojsa Medojevic és Milan Knezevic parlamenti képviselőt, mert a két ellenzéki politikus nem akart tanúskodni egy korrupciós ügyben.

A politikusokat november 30-án a podgoricai felső bíróság utasítására fogták el. A rendőrség közlése szerint Nebojsa Medojevicet azért vették őrizetbe, mert olyan állításokat fogalmazott meg korábban, amelyek szerint tudomására jutott, hogy Podgorica volt polgármesterét nem fogja letartóztatni a rendőrség, mert a főügyésznek százezer eurós kenőpénzt adott, erről azonban nem volt hajlandó tanúskodni. Miomir Mugosa ellen valóban vádat emeltek, de nem tartóztatták le.

A felső bíróság közölte: mindaddig fogva tartják a Demokratikus Front (DF) politikusait, amíg nem tesznek tanúvallomást, vagy amíg kihallgatásuk feleslegessé nem válik, illetve véget nem ér a büntetőjogi eljárás, de legfeljebb két hónapig.

A politikusok egyelőre még nem távozhattak szabadon, mert nem kapták kézhez az alkotmánybíróság döntését.

Az oroszbarát Demokratikus Front és a Nyugat-barát kormány között évek óta húzódik az ellentét, amely a csúcspontját két évvel ezelőtt érte el, amikor szerb és orosz támadók be akartak törni a parlamentbe, és meg akarták gyilkolni az akkori miniszterelnököt, hogy oroszbarát pártokat juttassanak hatalomra, és ezzel megakadályozzák Montenegró NATO-csatlakozását.

A két politikus elfogása óta a DF tagjai és szimpatizánsai többször is az utcára vonultak. A szerdai néhány száz fős tiltakozáson Andrija Mandic pártelnök arról beszélt, hogy a montenegrói igazságügyi szervek nem szabadok, hanem a kormány befolyása alatt állnak, és az ellenzéket intézményellenes harcra szólította fel.

MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó