Guy Verhofstadt óva intette a hazánk mellett kiálló románokat
2019. január 7. 11:37

Burkoltan az európai parlamenti liberális frakcióból való kizárással fenyegette meg a csoport két román tagját Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője. A politikus a Facebook-oldalán közzétett üzenetében sok sikert kíván Romániának az uniós elnökséghez, majd arra figyelmeztette a bukaresti kormányt – amelynek része a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök által vezetett ALDE párt is –, hogy az igazságszolgáltatás, a büntető törvénykönyv reformjának, valamint a civil szervezetek törvényének teljes mértékben tükröznie kell a Velencei Bizottság ajánlásait.

„A romániai liberálisok ígéretet tettek, hogy ezt az utat fogják követni, és elvárjuk tőlük, hogy tartsák magukat ehhez. Ha megteszik, akkor jól megérdemelt helyük lesz az ALDE-családban. Ha nem, akkor nem” – idézte Verhofstadt üzenetét a román Agerpres hírügynökség.

Az ALDE európai parlamenti frakciójában két román képviselője van Tariceanu pártjának. Mindketten nemmel szavaztak a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésre, ők képezték a meglepő kivételeket a liberális csoportban. A Sargentini-jelentés egyébként megosztotta a romániai EP-képviselőket, harminckettőből tizennégyen nem támogatták a dokumentumot.

A liberális politikus ezúttal saját pártcsaládjának tagjait fenyítette meg Fotó: Reuters

Calin Popescu Tariceanu a szavazást követően azt mondta: Manfred Weber áll Magyarország elmarasztalásának a hátterében, aki Orbán Viktor elítélésével akarta kifejezni háláját Angela Merkel kancellárnak, amiért neki ígérte az Európai Néppárt csúcsjelölti pozícióját.

Norica Nicolai, a Sargentini-jelentést elutasító egyik román liberális EP-képviselő akkor politikailag elhibázott lépésnek nevezte a strasbourgi eljárást, mert – mint mondta – Magyarország egy sor problémát megoldott azok közül, amelyeket az Európai Bizottság felvetett. „Nem tartom szerencsésnek ezt a megoldást már csak azért sem, mert [Lengyelország után] a második olyan országról van szó, amely ilyen elbánással szembesül” – fogalmazott Nicolai. Szerinte a Sargentini-jelentés kettős mércét alkalmaz, amikor a jogállamiság tiszteletben tartását értékeli az egyes tagállamokban.

Pataky István (Marosvásárhely)

magyaridok.hu
Címkék:
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó