Egyre kritikusabb az osztrák hóhelyzet
2019. január 11. 16:54

Bizonyos területeken már négy méteres hóréteg alakult ki. Eddig már több mint húsz síközpontot lezártak. Napok óta most először nem esik a hó, így több energiája jut a hatóságoknak az eltűnt emberek keresésére és a takarításra – hangzott el az M1 Híradójában.

Stájerország elzárt területeire helikoptereken viszik az osztrák katonák az élelmiszer-utánpótlást és a gyógyszereket. Sölktalban több kisebb várost napok óta csak légi úton lehet megközelíteni.

A katonák a visszafelé vezető úton holland turistákat szállítottak ki az egyik településről, akik nem tudtak hazautazni a rendkívüli helyzet miatt.

Az ausztriai Innsbruck környéki hegyekben van, ahol négy méteres a hótakaró. Felső-Ausztria északi részén és Salzburg tartományban a legmagasabb, ötös fokozatú lavinariasztás van érvényben.

Lezárt sípályák és lavinaveszély

Eddig több mint húsz síközpontot zártak le, jelenleg tilos síelni egyebek mellett a Nordkette-i, a präbichli, a hockari és a seebergi síparadicsomban. Ahol lehet, ott is figyelmeztetik az embereket, hogy ne térjenek le a hivatalos pályákról, hiszen életveszélyes lehet.

Az M1 tudósítója az ausztriai Obertauernből jelentkezett, elmondta, mínusz 15 fokot mérnek jelenleg a hegyekben. A nap során többször hallották az úgynevezett irányított robbantásokat, amivel a hatóságok megelőzik a lavinák kialakulását.

A helikopterek folyamatosan felderítik, hol halmozódott fel a legtöbb mennyiségű hó, próbálják a fákat megszabadítani a nagy súlytól, hiszen többször is problémát okozott, hogy a nagy mennyiségű hó miatt kidőltek a fák, forgalmi akadályt okozva, vagy villanyvezetéket leszakítva. Az akcióban a hadsereg és rendőrség helikopterei mellett magánkézben lévő gépek is részt vettek.

Hó borította kunyhó az ausztriai Filzmoos közelében (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Hó borította kunyhó az ausztriai Filzmoos közelében (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Ismét jelentős havazás várható az Alpokban 

További jelentős mennyiségű hó várható az Alpokban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írták: az Alpokban pénteken reggelig 13-349 centiméteres hóréteg alakult ki. A nagyobb mennyiség a Keleti-Alpok térségében jellemző.

A következő napokban egy északabbra elhelyezkedő ciklon frontrendszere révén ismét csapadékzóna éri majd el az Alpok térségét, amelyből az előrejelzések szerint a következő 5 nap során összesen 69-129 centiméter csapadék hullhat, javarészt hó formájában – közölték.

Több száz katona van bevetésen

Az osztrák hadsereg ötszáz katonája van bevetésen az országban kialakult súlyos hóhelyzet miatt, további ezren készültségben vannak – közölte pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár. Az alsó-ausztriai Mauerbachba kihelyezett újévi kormányülésen a kabinet tagjai egyebek között a viszontagságos időjárási helyzetet is megtárgyalták, s a kancellár megköszönte a mentési munkálatokat végzők fáradozásait.

Lavinaveszélyre figyelmeztető tábla erős hóesésben egy lezárt útnál, az ausztriai Untertauern (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Felső-Ausztriában pénteken 26 iskola tartott zárva a havazás miatt. A hadsereg két szállítóhelikoptere evakuált egy 66 tagú diákcsoportot, amely a Grünau im Almtal településen rekedt, s az behavazott utak miatt nem hagyhatta el községet.

Salzburg tartományban továbbra is lavinaveszélyre figyelmeztetnek. Néhány hegyvidéki út, illetve vasúti pályaszakasz továbbra is járhatatlan az elmúlt napokban lehullott hatalmas hó miatt.

(Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Nagyrészt helyreállították az áramszolgáltatást

Az elmúlt napokban lehullott hatalmas mennyiségű hó miatt péntek délelőtt továbbra is számos ember volt elzárva a külvilágtól. Csütörtökön az osztrák hatóságok tudomása szerint még mintegy 9 ezer ember volt a hó fogságában, időközben azonban a lavinaveszély miatt Obertauern településen rekedt 6 ezer ember már elhagyhatta az ottani síparadicsomot.

A nap folyamán a Rudolfshütte nevű hegyi hotel mintegy 350 vendégét is evakuálják.

Salzburg tartományban nagyrészt helyreállították az áramszolgáltatást, pénteken már csak 200 háztartás volt áram nélkül. A tartományban 33 iskolában rendeltek el hószünetet. Salzburg városában lezárták a parkokat, a temetőket, valamint a játszótereket, mivel nagy a veszélye annak, hogy az ágakra nehezedő hó súlya alatt a fák bármikor kidőlhetnek.

Vordernberg (Österreich): Ein Räumfahrzeug befreit eine nahezu unpassierbare Straße vom Schnee

Vordernberg egyik lezárt utcája Foto: Erwin Scheriau / dpa

hirado.hu - MTI - M1
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Történelmi bűn a német nemzetiség egykori elüldözése
  Történelmi bűnnek nevezte a német nemzetiség egykori elüldözését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton a Békés megyei Eleken.
 • Az ellenzék közösségteremtő ereje
  Arról van szó, hogy a bolsevik-jakobinus-liberális ellenzék egyetlen politikai mondanivalója – azon túl, hogy itt minden rettenetes, és holnap összeomlik az ország – az, hogy a miniszterelnök egy…
 • Munkavállalói félelmekre alapozva növelnék az elégedetlenséget
  A munkavállalók széles rétegeiben nincs jelen az az elégedetlenség, amelyet az ellenzéki pártok, civil szervezetek próbálnak felkorbácsolni – hangsúlyozta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a nemzetközi baloldal által is támogatott, a magyarok félelmét feltáró kutatások eredménye alapján.
MTI Hírfelhasználó