Jan Palachra emlékeztek szerdán Csehországban
2019. január 16. 15:53

Jan Palach cseh egyetemistára emlékeztek szerdán Prágában, aki ötven éve, 1969. január 16-án a Vencel téren felgyújtotta magát, hogy Csehszlovákia szovjet megszállása elleni tiltakozásra ösztönözze az ország lakosságát. A húszéves egyetemista három nap múlva belehalt sérüléseibe, s temetésén több százezer ember vett részt.

A prágai Károly Egyetem történelmi aulájának (Karolinum) udvarán az évforduló alkalmával emléktáblát lepleztek le, amely Jan Palach áldozatára hívja fel a figyelmet.

Az emléktábla - amelyen a bölcsészkar egykori hallgatójának neve, születésének, önégetésének és halálának a dátuma szerepel - azon a helyen van, ahol 1969 januárjában Palach csehszlovák zászlóval letakart koporsója állt. Jakub Vlcek fiatal szobrász alkotása jelképesen 89 kilogramm súlyú, s mérete 69-szer 69 centiméter.

"Palach tettéről megoszlanak a vélemények. Egyvalami azonban bizonyos: feláldozta magát a szabadságért és a demokráciáért. Ezek az értékek mindig olyanok lesznek, amilyennek mi alakítjuk őket" - jelentette ki Tomás Zima, a Károly Egyetem rektora az ünnepi megemlékezésen. Leszögezte: vitathatatlan, hogy Palach tettével beírta magát a modern cseh történelem legjelentősebb személyiségeinek listájába. "Nem szabad elfelednünk, amit tett. Egyebek között azért sem, mert a szabadság és a demokrácia ma sem olyan természetesek, ahogy azt hinnénk. Ezeket az értékeket meg kell védenünk és őriznünk" - hangsúlyozta a rektor.

"Jan Palach emléke volt az a szikra, amely 1989-ben lángra lobbantotta a korabeli totalitárius rendszer elleni tiltakozásokat. Ezt sem szabad elfeledni" - hangsúlyozta Jan Royt rektorhelyettes.

1989 januárjában, Palach önégetésének 20. évfordulóján Prágában tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a korabeli szocialista rendszer csak erőszakkal tudott megfékezni. A csehszlovákiai rendszerváltás azután 1989 novemberében bekövetkezett.

A Károly Egyetemem az évforduló alkalmával Palach-kiállítás nyílt, amelyen fényképek és más korabeli dokumentumok, tárgyak segítségével felidézik a fél évszázaddal ezelőtti eseményeket. "Jan Palach és a szovjet blokk további élő fáklyái címmel nemzetközi konferenciát is rendezett az egyetem. Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténész előadásában egyebek között a magyar "élő fáklyákra", Bauer Sándorra és Moyses Mártonra emlékezett.

A Prágától északra fekvő Vsetatyban, Jan Palach szülőfalujában, az évfordulón megnyílt a Palach életét bemutató állandó kiállítás is. A tárlat azt is részletesen bemutatja, hogyan próbálta meg a kommunista rendszer kitörölni Palach emlékét a lakosság tudatából, s hogyan helyezte át az Állambiztonsági Hivatal titokban Palachnak a prágai Nemzeti Sírkertben eltemetett földi maradványait Vsetatyba.

MTI
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó