Rosszul járna az ellenzék egy közös listával
2019. január 18. 12:18

A Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elveszítené közös listaállítás esetén az ellenzék – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásaiból. A lemorzsolódás hátterében valószínűleg Gyurcsány Ferenc elutasítottsága áll. Az elemzés szerint így a Fidesz-KDNP 14 európai parlamenti mandátumot szerezne.

Az ellenzéki pártok történelmük legrosszabb eredményét érnék el idén májusban egy szivárványkoalíció esetén, míg a Fidesz-KDNP a 2014-es eredményt felülmúlva 14 európai parlamenti (EP-) mandátumot szerezne – közölte a Nézőpont Intézet.

Mint írták, a jobbikosok 33 százaléka, a baloldali pártok szimpatizánsainak pedig 20 százaléka nem szavazna egy teljes körű ellenzéki összefogásra. A kutatásból az is kiderült, hogy a DK-sok jóval nagyobb arányban fognának össze akár a Jobbikkal is, mint az MSZP-sek.

A lemorzsolódás egyik fő oka Gyurcsány Ferenc elutasítottsága lehet, ami a magyarok körében továbbra is kiemelkedően magas. Ezzel továbbra is ő a legnépszerűtlenebb magyar politikus.

A Nézőpont Intézet legutóbbi kutatása alapján a Fidesz-KDNP 54, a Jobbik 14, a baloldali pártok pedig összességében 26 százalékot szereznének abban az esetben, ha mindenki külön listát indítana. Közös listaállítás esetében azonban változna a helyzet.

Ebben az esetben a Fidesz-KDNP 60, a szivárványkoalíció pedig 33 százalékot érne el. Mindebből az következik, hogy a Fidesz-KDNP 13 helyett 14, az ellenzéki pártok 8 helyett 7 mandátumot szereznének egy most vasárnap esedékes EP-választáson abban az esetben, ha a közös listaállítás mellett dönt az ellenzéki oldal.

hirado.hu
Címkék:
  • Brüsszel a magyar határvédelemre nem, de a Soros-szervezeteknek ad pénzt
    Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben még mindig nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre, miközben a bevándorlást támogató „Soros-szervezeteket” bőkezűen támogatja – mondta a kormányszóvivő szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.
  • A várnegyed sorsa minden magyar ügye
    Teljes magasságáig visszaépül az egykori Honvéd Főparancsokság. Újjáépül a kommunisták által lerombolt egykori Külügyminisztérium és József főherceg palotája. Átadják a Lovardát, a Főőrség épületét, valamint a Stöckl-lépcsőt. Megújulnak a várba vezető utak, sétányok, lépcsők, és óriásliftek is épülnek. Fodor Gergely várkapitánnyal, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztossal beszélgettünk.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
MTI Hírfelhasználó