Rosszul járna az ellenzék egy közös listával
2019. január 18. 12:18

A Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elveszítené közös listaállítás esetén az ellenzék – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásaiból. A lemorzsolódás hátterében valószínűleg Gyurcsány Ferenc elutasítottsága áll. Az elemzés szerint így a Fidesz-KDNP 14 európai parlamenti mandátumot szerezne.

Az ellenzéki pártok történelmük legrosszabb eredményét érnék el idén májusban egy szivárványkoalíció esetén, míg a Fidesz-KDNP a 2014-es eredményt felülmúlva 14 európai parlamenti (EP-) mandátumot szerezne – közölte a Nézőpont Intézet.

Mint írták, a jobbikosok 33 százaléka, a baloldali pártok szimpatizánsainak pedig 20 százaléka nem szavazna egy teljes körű ellenzéki összefogásra. A kutatásból az is kiderült, hogy a DK-sok jóval nagyobb arányban fognának össze akár a Jobbikkal is, mint az MSZP-sek.

A lemorzsolódás egyik fő oka Gyurcsány Ferenc elutasítottsága lehet, ami a magyarok körében továbbra is kiemelkedően magas. Ezzel továbbra is ő a legnépszerűtlenebb magyar politikus.

A Nézőpont Intézet legutóbbi kutatása alapján a Fidesz-KDNP 54, a Jobbik 14, a baloldali pártok pedig összességében 26 százalékot szereznének abban az esetben, ha mindenki külön listát indítana. Közös listaállítás esetében azonban változna a helyzet.

Ebben az esetben a Fidesz-KDNP 60, a szivárványkoalíció pedig 33 százalékot érne el. Mindebből az következik, hogy a Fidesz-KDNP 13 helyett 14, az ellenzéki pártok 8 helyett 7 mandátumot szereznének egy most vasárnap esedékes EP-választáson abban az esetben, ha a közös listaállítás mellett dönt az ellenzéki oldal.

hirado.hu
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó