Véget ért a politikai patthelyzet Svédországban
2019. január 18. 12:55

Megszavazta a svéd parlament Stefan Löfven szociáldemokrata pártvezetőt az ország új kormányfőjének a pénteken tartott bizalmi szavazáson, és ezzel lezárult a tavaly szeptemberi választások óta húzódó politikai patthelyzet.

A jobbközép Liberálisok és a Centrum Párt múlt héten megegyezett a Löfven vezette szociáldemokrata-zöld koalícióval, hogy támogatják a kisebbségi piros-zöld szövetséget a parlamenti szavazáskor a kormányalakítás érdekében. A jobbközép és a balközép blokkból a pártok részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólásuk legyen az ország vezetésébe.

Löfven vezette az előző kormányt is, először 2014-ben került a miniszterelnöki posztra.

A pénteki parlamenti szavazáson csak 115 képviselő támogatta Löfvent, 153-an ellene szavaztak, viszont 77 törvényhozó tartózkodott. A svéd jogszabályok értelmében mindaddig érvényesnek számít a kormányfőjelölt személyének jóváhagyása, amíg a parlament többsége nem szavaz kifejezetten ellene.

A szociáldemokrata vezető által kötött kompromisszum következtében az új kormány várhatóan csökkenteni fogja az adókat, és enyhíteni fog a munkaerőpiac és a lakásbérleti piac állami szabályozásán, ami szakértők szerint éles jobboldali irányú elmozdulás, és valószínűleg elégedetlenséget szül majd a szociáldemokraták hagyományos támogatói körében.

Az őszi parlamenti választáson sem a szociáldemokraták, sem a konzervatívok által vezetett blokk nem kapott a kormányalakításhoz szükséges többséget, viszont a Svéd Demokratákkal – akik a mérleg nyelvét jelenthették volna – mindkét oldal kizárta az együttműködést. A Svéd Demokraták korábban határozottan jelezték, hogy egyetlen olyan kormányt sem fognak támogatni, amely nem biztosít jogot nekik a politikai irány befolyásolására.

Az utóbbi hónapokban számos jelölt kormányalakítási kísérlete zátonyra futott, mire Löfvennek végül sikerült támogatókat szereznie kisebbségi koalíciójához.

MTI
Címkék:
  • Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal
    Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.
  • Egymillió felett van a támogatók száma
    A Fidesz—KDNP európai parlamenti kampánya során eddig 1,150 mil­lióan írták alá Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos bevándorlásellenes programját. Lapunk értesülése szerint április 29-től hivatalosan is megkezdődik a kormánypárti politikusok országjárása.
  • Konzervatív demokráciát teremtünk
    Konzervatívként azonban a konzervativizmus győzelméért kell dolgoznunk. Nem a dogma, hanem a nemzet és annak tagjai érdekében. A normalitás, a teremtett világ védelmében.
MTI Hírfelhasználó