Véget ért a politikai patthelyzet Svédországban
2019. január 18. 12:55

Megszavazta a svéd parlament Stefan Löfven szociáldemokrata pártvezetőt az ország új kormányfőjének a pénteken tartott bizalmi szavazáson, és ezzel lezárult a tavaly szeptemberi választások óta húzódó politikai patthelyzet.

A jobbközép Liberálisok és a Centrum Párt múlt héten megegyezett a Löfven vezette szociáldemokrata-zöld koalícióval, hogy támogatják a kisebbségi piros-zöld szövetséget a parlamenti szavazáskor a kormányalakítás érdekében. A jobbközép és a balközép blokkból a pártok részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólásuk legyen az ország vezetésébe.

Löfven vezette az előző kormányt is, először 2014-ben került a miniszterelnöki posztra.

A pénteki parlamenti szavazáson csak 115 képviselő támogatta Löfvent, 153-an ellene szavaztak, viszont 77 törvényhozó tartózkodott. A svéd jogszabályok értelmében mindaddig érvényesnek számít a kormányfőjelölt személyének jóváhagyása, amíg a parlament többsége nem szavaz kifejezetten ellene.

A szociáldemokrata vezető által kötött kompromisszum következtében az új kormány várhatóan csökkenteni fogja az adókat, és enyhíteni fog a munkaerőpiac és a lakásbérleti piac állami szabályozásán, ami szakértők szerint éles jobboldali irányú elmozdulás, és valószínűleg elégedetlenséget szül majd a szociáldemokraták hagyományos támogatói körében.

Az őszi parlamenti választáson sem a szociáldemokraták, sem a konzervatívok által vezetett blokk nem kapott a kormányalakításhoz szükséges többséget, viszont a Svéd Demokratákkal – akik a mérleg nyelvét jelenthették volna – mindkét oldal kizárta az együttműködést. A Svéd Demokraták korábban határozottan jelezték, hogy egyetlen olyan kormányt sem fognak támogatni, amely nem biztosít jogot nekik a politikai irány befolyásolására.

Az utóbbi hónapokban számos jelölt kormányalakítási kísérlete zátonyra futott, mire Löfvennek végül sikerült támogatókat szereznie kisebbségi koalíciójához.

MTI
Címkék:
  • Brüsszel a magyar határvédelemre nem, de a Soros-szervezeteknek ad pénzt
    Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben még mindig nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre, miközben a bevándorlást támogató „Soros-szervezeteket” bőkezűen támogatja – mondta a kormányszóvivő szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.
  • A várnegyed sorsa minden magyar ügye
    Teljes magasságáig visszaépül az egykori Honvéd Főparancsokság. Újjáépül a kommunisták által lerombolt egykori Külügyminisztérium és József főherceg palotája. Átadják a Lovardát, a Főőrség épületét, valamint a Stöckl-lépcsőt. Megújulnak a várba vezető utak, sétányok, lépcsők, és óriásliftek is épülnek. Fodor Gergely várkapitánnyal, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztossal beszélgettünk.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
MTI Hírfelhasználó