Az ellenzéki sajtó kiforgatta a Kúria döntését
2019. január 18. 21:10

Szenzációként tálalta több ellenzéki hírportál is a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György és Bárándy Gergely perének eredményét. Matolcsy azután indított pert, hogy 2016-ban az akkori MSZP-s képviselő közpénz lopásával vádolta meg. A jogerős ítélet szerint Bárándy véleményt fogalmazott meg, ezért nem lesznek jogi következményei.

„Nem a nemzeti bank munkatársai vagy általában a nemzeti bank lopta el a közpénzt, hanem ön és az ön környezete, és az ön családja…” – csaknem három éve, 2016 májusában közpénz ellopásával vádolta meg parlamenti felszólalásában az akkor még az MSZP színeiben politizáló Bárándy Gergely a jegybank elnökét.

Matolcsy György válaszul jó hírnév megsértése miatt pert indított a szocialista országgyűlési képviselő ellen, mert álláspontja szerint ilyen vádakat még közszereplőként sem kell eltűrnie.

Bő kétéves pereskedés után a napokban a Kúria hozott harmadfokon jogerős ítéletet, amely szerint Bárándy Gergely véleményt fogalmazott meg, ezért kijelentésének nem lesznek jogi következményei.

Ezután szinte az összes ellenzéki médium ugyanúgy tálalta a hírt: szerintük ki lehet mondani, hogy Matolcsy György közpénzt lopott.

Az MNB elnökének ügyvédje szerint a médiahíresztelésekkel ellentétben nem lehet azt mondani Matolcsy Györgyről, hogy közpénzt lopott. Buczkó Péter kifejtette: az ítélet legfeljebb úgy értelmezhető, hogy adott közéleti szereplők között, adott szituációban, adott szövegkörnyezetben a bíróság nem jogsértőnek, hanem jogszerűnek minősítette ezt a kifejezést. Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy bárki, bármikor, bármilyen körülmények között használhatná ezt a kifejezést.

Az pedig az eljárás során fel sem merült, hogy Matolcsy György lopott volna vagy bármiféle bűncselekményt követett volna el – hangsúlyozta az ügyvéd. Hozzátette: a bíróság meglátása szerint Bárándy Gergely csak véleményt mondott Matolcsy Györgyről.

Matolcsy György ügyvédje jelezte: nem kizárt, hogy az Alkotmánybíróságnál kérik az ítélet megsemmisítését, mert szerintük a döntés számos eljárási jogszabálysértést tartalmaz, például Bárándy Gergely és jogi képviselője hiányos dokumentumokat nyújtott be bizonyítékként, és olyan iratokat is bemutattak, amelyek semmilyen összefüggésben nem álltak a perrel.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Brüsszel a magyar határvédelemre nem, de a Soros-szervezeteknek ad pénzt
    Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben még mindig nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre, miközben a bevándorlást támogató „Soros-szervezeteket” bőkezűen támogatja – mondta a kormányszóvivő szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.
  • A várnegyed sorsa minden magyar ügye
    Teljes magasságáig visszaépül az egykori Honvéd Főparancsokság. Újjáépül a kommunisták által lerombolt egykori Külügyminisztérium és József főherceg palotája. Átadják a Lovardát, a Főőrség épületét, valamint a Stöckl-lépcsőt. Megújulnak a várba vezető utak, sétányok, lépcsők, és óriásliftek is épülnek. Fodor Gergely várkapitánnyal, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztossal beszélgettünk.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
MTI Hírfelhasználó