Az ellenzéki sajtó kiforgatta a Kúria döntését
2019. január 18. 21:10

Szenzációként tálalta több ellenzéki hírportál is a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György és Bárándy Gergely perének eredményét. Matolcsy azután indított pert, hogy 2016-ban az akkori MSZP-s képviselő közpénz lopásával vádolta meg. A jogerős ítélet szerint Bárándy véleményt fogalmazott meg, ezért nem lesznek jogi következményei.

„Nem a nemzeti bank munkatársai vagy általában a nemzeti bank lopta el a közpénzt, hanem ön és az ön környezete, és az ön családja…” – csaknem három éve, 2016 májusában közpénz ellopásával vádolta meg parlamenti felszólalásában az akkor még az MSZP színeiben politizáló Bárándy Gergely a jegybank elnökét.

Matolcsy György válaszul jó hírnév megsértése miatt pert indított a szocialista országgyűlési képviselő ellen, mert álláspontja szerint ilyen vádakat még közszereplőként sem kell eltűrnie.

Bő kétéves pereskedés után a napokban a Kúria hozott harmadfokon jogerős ítéletet, amely szerint Bárándy Gergely véleményt fogalmazott meg, ezért kijelentésének nem lesznek jogi következményei.

Ezután szinte az összes ellenzéki médium ugyanúgy tálalta a hírt: szerintük ki lehet mondani, hogy Matolcsy György közpénzt lopott.

Az MNB elnökének ügyvédje szerint a médiahíresztelésekkel ellentétben nem lehet azt mondani Matolcsy Györgyről, hogy közpénzt lopott. Buczkó Péter kifejtette: az ítélet legfeljebb úgy értelmezhető, hogy adott közéleti szereplők között, adott szituációban, adott szövegkörnyezetben a bíróság nem jogsértőnek, hanem jogszerűnek minősítette ezt a kifejezést. Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy bárki, bármikor, bármilyen körülmények között használhatná ezt a kifejezést.

Az pedig az eljárás során fel sem merült, hogy Matolcsy György lopott volna vagy bármiféle bűncselekményt követett volna el – hangsúlyozta az ügyvéd. Hozzátette: a bíróság meglátása szerint Bárándy Gergely csak véleményt mondott Matolcsy Györgyről.

Matolcsy György ügyvédje jelezte: nem kizárt, hogy az Alkotmánybíróságnál kérik az ítélet megsemmisítését, mert szerintük a döntés számos eljárási jogszabálysértést tartalmaz, például Bárándy Gergely és jogi képviselője hiányos dokumentumokat nyújtott be bizonyítékként, és olyan iratokat is bemutattak, amelyek semmilyen összefüggésben nem álltak a perrel.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó