Szávay és Staudt lemondott, de még őrzi a mandátumát
2019. január 19. 09:53

Továbbra is a Jobbik parlamenti frakciójának tagja Staudt Gábor és Szávay István. Mindketten tavaly decemberben jelentették be lemondásukat, hivatalosan azonban ezt még nem nyújtották be a házelnöknek. A Magyar Idők arról írt: millióktól esne el a párt, ha a tavaszi ülésszak kezdete előtt távozna a két képviselő. A Jobbik szerint ez csak jogi kérdés.

Változatlan a Jobbik parlamenti frakciójának névsora. Az Országgyűlés hivatalos honlapján továbbra is a képviselőcsoport tagjai között szerepel Staudt Gábor és Szávay István, pedig mindkét jobbikos politikus még tavaly bejelentette, hogy visszaadja mandátumát, de ez a mai napig nem történt meg.

Szávay István azért mondott le, mert nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen egy zsidó nő megverésével dicsekszik. A jobbikos képviselő később azt mondta, hogy túlzásba esett és nem ütötte meg a nőt.

A párt szóvivője pénteken ismét jogi kérdésként értékelte, hogy még nem érkezett meg Szávay István lemondása a házelnökhöz. Szilágyi György úgy fogalmazott, Szávay István visszaadja mandátumát, hiszen azt megígérte. Majd elmondta, a frakcióelnökség arra kérte Szávayt, hogy majd akkor adja vissza a mandátumát, amikor az új képviselő, aki érkezik helyette, be is tud jönni.

A Magyar Idők szerint azonban a pénz miatt késlekednek a jobbikos képviselők. A portál úgy számol, havonta akár 10 millió forintot is bukhat a Jobbik, ha kettővel kevesebben ülnek a frakcióban. Ugyanis Staudt Gábor és Szávay István utódja is csak február elején, a tavaszi ülésszak kezdetén tehet képviselői esküt. Így addig elesnének a létszám alapján járó támogatások egy részétől.

Szilágyi György úgy fogalmazott: nem a pénz, hanem a napi működés miatt fontos, hogy a lemondott képviselők megtartsák a következő ülésszak kezdetéig a mandátumukat.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Átrendeződés kezdődhet az ellenzéki oldalon
  Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A szakértő szerint vannak pártok, amelyek megerősödtek az elmúlt időszakban, de érdekes helyzetet teremt majd az új főpolgármester csapata is, amelyek kapcsán eddig olyan nevek merültek fel, akik 2010 előtt voltak meghatározó személyek.
 • Tovább vizsgálja a Kúria az ’56-os megtorló ítéleteket
  Több mint harminc egykori eljárás 142 elítéltje esetében állapította meg mostanáig a Kúria, hogy elmarasztalásuk semmis. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diákok, tisztviselők voltak, akik az 1956-os forradalom idején részt vettek az ellenállásban. Holnap újabb három meghurcolt személy ügyében tehet igazságot a bíróság.
 • Juliette Binoche gálavetítés az idei Titanicon
  Október 24-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szerelemre kattintva (16) című francia romantikus dráma premier előtti gálavetítése is színesíti az idei Titanic Filmfesztivál programját.
MTI Hírfelhasználó