Újra kezd megtelni a Calais melletti dzsungel
2019. január 19. 22:06

Megint kezd benépesülni a tábor, annak ellenére, hogy a francia hatóságok az elmúlt években már többször megpróbálták azt kiüríteni. Az utóbbi néhány hónapban már elsősorban nem a nagy kompokon próbálnak átszökni Nagy-Britanniába a migránsok, hanem kisebb hajókon, csónakokon. Franciaországban fokozza a problémákat, hogy tavaly tovább nőtt a menedékkérők száma.

Az illegális bevándorlók sátrakat állítanak Calais közelében, a kikötővár külső része ismét benépesült migránsokkal.  A francia rendőrség már nem engedélyezi, hogy olyan sátortábor épüljön, mint évekkel ezelőtt, ahol több ezer migráns élt. Folyamatosan bontják ezeket, akik ellenállnak, azokat elvezetik.

A francia hatóságok tavaly 26 embercsempész bandát számoltak fel a térségben és januárban is folytatják a szigorú ellenőrzéseket. Már motoros rendőrök is járőröznek a partszakaszon annak érdekében, hogy felkutassanak minden rejtekhelyet, ahol megbújhatnak a migránsok.

Az ellenőrzéseken nem változtat az sem, hogy Nagy-Britannia a tervek szerint ki fog lépni az Európai Unióból. „Sem kevesebb sem több ellenőrzés nem lesz. Minden járművet 100 százalékig átnézünk, kamionokat és buszokat egyaránt” – mondta a francia határrendészet képviselője.

Tavaly 71 migránsokkal teli kishajó indult el a francia partoktól. Főleg novemberben és decemberben keltek sokan útra, az embercsempészek ugyanis azt híresztelik, hogy a Brexit előtt könnyebb átjutni az Egyesült Királyságba.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Elszállt egy hajó a szélben
    Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
  • Megbukott a PC-szóhasználat
    Új körülmény van ugyanis: rengeteg a kamera, és sok jó minőségű videó egyértelművé teszi a bűntényt és a bűnöző személyét, még a jogerős bírósági ítélet előtt.
MTI Hírfelhasználó