Kortárs magyar dráma-díjat alapított Radnóti Zsuzsa
2019. január 28. 16:02

A Kossuth-díjas dramaturg által kijelölt szakmai kuratórium olyan, nyomtatásban megjelent vagy színpadon bemutatott alkotásokat ismer el, amelyek közéleti tartalmúak, és a minket körülvevő világról beszélnek. Az első díjátadó - Örkény István Tóték című darabjának ősbemutatójához közel - február 26-án, a Rózsavölgyi Szalonban lesz. Az alapítvány a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektíven létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért jött létre. A díjazott műveket az elmúlt évben, évadban színpadra került, illetve nyomtatásban megjelent alkotások közül választják ki.

„Én részese lehettem annak a drámaírói nemzedéknek, amely még képes volt arra, hogy nagyobb, akár történelmi távlatokban beszéljen arról, hogy milyen a világ és a társadalom, amelyben élünk. Mára nagyon megváltozott a helyzet, jóval bonyolultabbak a viszonyok, és egyre ritkább az olyan alkotás, amely bár a mai közéletről, mindennapokról szól, mégis nagy távlatokban gondolkodik." - mondta az InfoRádiónak Radnóti Zsuzsa. A dramaturg már a Kossuth-díj átvételekor bejelentette, hogy az elismeréssel járó juttatásból alapítványt hoz létre, amely kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjaz.

„Olyan alkotásokat keresünk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek, vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében" - fogalmazott a díjról szóló összegzésében Radnóti Zsuzsa.

A díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke az alapító. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus. A díjat minden év február 24-én Örkény István drámája, a Tóték ősbemutatójának napja közelében adják át. Idén február 26-án lesz az ünnepség a Rózsavölgyi Szalonban.

Infostart
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó