Ritka leletre bukkantak Izraelben
2019. február 11. 14:15

Ritka, 1900 éves érmét talált két idegenvezető Izrael déli részén Lákis régió egy poros útján - közölték vasárnap a helyi hatóságok. Az érme az i. sz. 132 és 136 között lezajlott Bar Kochba-felkelés korszakából származik. Ebben az időszakban lázadtak fel a térségben élő zsidók a Római Birodalom ellen, amelyben akkor Hardianus császár uralkodott. A leletre két idegenvezető bukkant Lákis régió természetvédelmi területén, egy poros úton, Krijat Gat várostól 20 kilométerre.

Az érme egyik oldalát hétágú pálmafa díszíti, valamint ősi héber nyelven a Simon felirat áll rajta, amely a felkelés vezetőjének, Simon Bar Kochbának a nevére utal. A másik oldalán szőlőlevél és kacs látható a következő felirattal: "Izrael szabadságának második éve". A felkelők annak idején több száz, egymással összeköttetésben lévő rejtekhelyet ástak, ezek egyike mellett találták meg az érmét. A lázadók a rejtekhelyeket bujkálásra használták, illetve az azokat összekötő földalatti alagutakon tudtak titokban közlekedni. A lázadást 136-ban verte le a Római Birodalom.

Az izraeli szakértők szerint az érmét az egyik lázadó veszíthette el út közben, amikor az egyik rejtekhelyről a másikra tartott.

MTI
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó