Ritka leletre bukkantak Izraelben
2019. február 11. 14:15

Ritka, 1900 éves érmét talált két idegenvezető Izrael déli részén Lákis régió egy poros útján - közölték vasárnap a helyi hatóságok. Az érme az i. sz. 132 és 136 között lezajlott Bar Kochba-felkelés korszakából származik. Ebben az időszakban lázadtak fel a térségben élő zsidók a Római Birodalom ellen, amelyben akkor Hardianus császár uralkodott. A leletre két idegenvezető bukkant Lákis régió természetvédelmi területén, egy poros úton, Krijat Gat várostól 20 kilométerre.

Az érme egyik oldalát hétágú pálmafa díszíti, valamint ősi héber nyelven a Simon felirat áll rajta, amely a felkelés vezetőjének, Simon Bar Kochbának a nevére utal. A másik oldalán szőlőlevél és kacs látható a következő felirattal: "Izrael szabadságának második éve". A felkelők annak idején több száz, egymással összeköttetésben lévő rejtekhelyet ástak, ezek egyike mellett találták meg az érmét. A lázadók a rejtekhelyeket bujkálásra használták, illetve az azokat összekötő földalatti alagutakon tudtak titokban közlekedni. A lázadást 136-ban verte le a Római Birodalom.

Az izraeli szakértők szerint az érmét az egyik lázadó veszíthette el út közben, amikor az egyik rejtekhelyről a másikra tartott.

MTI
  • Brüsszel a magyar határvédelemre nem, de a Soros-szervezeteknek ad pénzt
    Brüsszel másfél éve tett ígéretével ellentétben még mindig nem adott egyetlen fillért sem a magyar határvédelemre, miközben a bevándorlást támogató „Soros-szervezeteket” bőkezűen támogatja – mondta a kormányszóvivő szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.
  • A várnegyed sorsa minden magyar ügye
    Teljes magasságáig visszaépül az egykori Honvéd Főparancsokság. Újjáépül a kommunisták által lerombolt egykori Külügyminisztérium és József főherceg palotája. Átadják a Lovardát, a Főőrség épületét, valamint a Stöckl-lépcsőt. Megújulnak a várba vezető utak, sétányok, lépcsők, és óriásliftek is épülnek. Fodor Gergely várkapitánnyal, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztossal beszélgettünk.
  • Két civilizációt formálnának eggyé
    Az európai–muszlim közeledés terve már a hetvenes években megfogalmazódott
MTI Hírfelhasználó