Egy amerikai demokrata párti képviselőnő bocsánatot kért
2019. február 12. 08:57

Ilhan Omar, frissen megválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő bocsánatot kért hétfőn, miután pártjának vezetői antiszemita szóhasználatként ítélték el azt a kijelentését, hogy az amerikai politikusok Izrael melletti kiállása kampányadományokra vezethető vissza.

A szomáliai születésű demokrata párti politikus – aki 1995-ben menekültként érkezett az Egyesült Államokba – vasárnap éjjel Twitter-oldalán arról írt, hogy amerikai törvényhozók azért támogatják Izraelt, mert adományokat kapnak az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijától, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű szervezettől.

A politikus bejegyzése a kongresszus mindkét pártjában felháborodást keltett, és Nancy Pelosi demokrata párti házelnök közleményben szólította fel őt bocsánatkérésre.

„Omar képviselőnő antiszemita szóhasználata és előítéletes vádaskodása Izrael támogatóiról mélyen sértő. Elítéljük e megjegyzéseket és azonnali bocsánatkérésre szólítjuk fel Omar képviselőnőt” – olvasható a közleményben, amelyet Nancy Pelosin kívül Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti frakcióvezetője és Jim Clyburn, a demokrata frakció második embere is aláírt.

A minnesotai képviselőnő hétfőn délután közleményben kért bocsánatot, de kitartott amellett, hogy szerinte az AIPAC és más lobbiszervezetek politikai szerepvállalása „problematikus”.

„Az antiszemitizmus létező dolog, és hálás vagyok zsidó szövetségeseknek és kollégáknak, akik megtanítják nekem az antiszemita megjegyzések fájdalmas történetét. (…) Mindig készeknek kell lennünk hátralépni és átgondolni a bírálatokat, ahogyan én is elvárom az emberektől, hogy meghallják, amikor mások engem támadnak az identitásom miatt. Ez az, amiért egyértelműen bocsánatot kérek” – olvasható Ilhan Omar közleményében.

Hozzátette azonban: „Ezzel egyidejűleg újból kijelentem, hogy problematikus a lobbik szerepe politikai életünkben, legyen szó az AIPAC-ról, az Országos Fegyverszövetségről vagy a fosszilis energiát szorgalmazó lobbiról. Túl hosszú ideje tart már ez, és muszáj foglalkoznunk vele.”

Nem ez az első alkalom, hogy Ilhan Omar mentegetőzni kényszerült Twitter-bejegyzése miatt.

A múlt hónapban azért kért bocsánatot, mert a mikroblogon azt írta: „Izrael hipnotizálta a világot, Allah ébressze meg az embereket és segítsen nekik, hogy lássák Izrael ördögi cselekedeteit.”

Januárban pedig a Yahoo! Newsnak adott interjújában Izraelt az iráni teokratikus államhoz hasonlította.

MTI
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó