Újabb „extravagáns” akciókra számíthatunk az ellenzéki politikusoktól
2019. február 12. 10:36

Gyurcsány Ferenc nem mindennapi nyilatkozattal hívta fel magára a napokban a figyelmet. A DK politikusa szerint a lázadás hazafias kötelesség, és ellenállásra szólított fel. E gondolat értelmezési lehetőségeiről, valamint az ellenzék lehetséges együttműködéséről beszéltek szakértők a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az ellenzéki képviselők nyomatékosították: ugyanott folytatják a tavaszi országgyűlési üléseken, ahol december 12-én abbahagyták. Akkor nem engedték fel az ülést levezető elnököt a pódiumra, az ülés ideje alatt szelfiztek, veszekedtek vagy nevetgéltek egymással, „széttrollkodták” az egészet – mondta Farkas Örs politikai elemző a műsorban.

Mivel az ellenzék tehetetlenségi spirálba került, azaz kénytelen lesz egyre inkább extravagáns akciókkal felhívni magára a figyelmet, arra kell számítani, hogy a decemberihez hasonló, esetleg annál markánsabb elemeket tartalmazó parlamenti napok elé nézünk – fejtette ki.

A miniszterelnök vasárnapi évértékelőjére kevés válasz érkezett az ellenzék részéről – mutatott rá Farkas Örs. Egyedül a szocialisták vádolták meg Orbán Viktort, hogy zsidózott és fasisztázott, holott aki végighallgatta a beszédet, az pontosan tudja, hogy Orbán az ellenzéki oldalon tapasztalható, egymástól távol eső erőterek együttműködésére gondolt.

Az ellenzéki pártok Értékelni jöttünk! címmel meghirdetett tüntetésének résztvevői a Szent György téren (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hangsúlyozta: a kormányzat családpolitikájában az ellenzék nem tud fogást találni, bár a vasárnapi évértékelőt is úgy fordították le, hogy – sokgyermekes családapaként – a saját családjának hozott kedvező döntéseket, ez pedig nevetséges érv, és nem valószínű, hogy az emberek bármennyire is komolyan fogják venni.

Lemaradt a baloldal, így eredmény lenne az összefogás

Galló Béla politológus a lehetséges Jobbik–baloldali összefogásról elmondta: ha valaki komolyan veszi a holokausztot, akkor nincs joga parolázni, és nem mentheti fel az emberiséget a szörnyűség alól. Azaz Gyurcsány Ferenc és Heller Ágnes sem veheti magának a bátorságot, hogy felmentse az emberiséget a nácikkal való szembenézés totális kényszere alól. Még akkor sem, ha ez pillanatnyilag politikai szempontból hasznosnak látszik – tette hozzá.

A politológus szerint a Jobbikkal való összefogás „eredmény” a baloldal számára, hiszen 15–20 éves lemaradásban van: nem tudott politikailag-szellemileg olyan birodalmat felépíteni, amely tényleges kihívója lenne a jelenlegi kormánynak. Ezért gondolják úgy a baloldali pártok, hogy „a sok gyenge szalmaszálból – amiből állnak – összefogással erős lánc lesz”, amivel meg lehet verni Orbán Viktort.

Hibás politikai gondolatmenetről van szó, hiszen az emberek nem úgy gondolkodnak, ahogy az íróasztal mellett ülő vagy az aszfalton álló politikusok – húzta alá. Ráadásul, ha esetleg győznének a választáson, „ebből a csilicsáré koalícióból kormányzóképes alternatívát csak élénk fantáziával lehetne felépíteni”, ezt pedig a politológus szerint a választók is érzik.

Gyurcsányról már véleményt mondtak az emberek

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc azt kérte az emberektől: úgy viselkedjenek hazafiként, hogy lázadnak, Farkas azt mondta: Gyurcsány már vizsgázott hazafiasságból, amit az emberek 2010-ben inkább sikertelennek ítéltek. Furcsa a DK-s politikus szájából a hazafiasság és a nemzet szavakat hallani, hiszen ezek teljesen ellentétesek azzal a politikával, amit a 2000-es években folytatott.

Az ellenállás kifejezés pedig az ellenzéki szimpátiatüntetések támogatottságában bukott meg: annyira alacsony a részvételük, hogy nem lehet belőlük az egész társadalomra kivetített következtetéseket levonni – mondta.

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök értékelő beszédét tartja a budapesti körcsarnokban 2010. március 19-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A politológus konkrét példaként a sztrájksorozatot hozta fel, hiszen csak az Audinál sztrájkoltak, de ennek is inkább a cég belső működéséhez, mintsem a munka törvénykönyvének módosításához van köze. Éppen ezért az „ellenállás” hívószó sem lesz olyan erejű, hogy tömegek rezonáljanak rá.

A nyugat-európai globalisták számára hasznos az ellenzéki összefogás

Galló úgy gondolja, hogy a globalisták, akik föderatív Európát képzelnek el, nehezményezik, hogy az európai egyesült államok felé haladó politika ellentábora megerősödött, és azt gondolják, hogy minden eszköz megengedett Magyarország és Kelet-Európa meggyengítéséhez. Mivel „ellenségem ellensége a barátom”, ezért engedélyezik a magyar baloldalnak, hogy összefogjon a tőlük ideológiailag és világnézetileg távol álló pártokkal, például a Jobbikkal, hiszen így gyengülhetnek a másként gondolkodó erők – érvelt.

A politikai hasznosság elve alapján Nyugat-Európában felülírnak olyan morális elveket, amely a fasizmussal és a nácizmussal szemben kötelező lenne – hangsúlyozta.

A választások várható eredményéről Galló azt mondta: radikális átrendeződésre a jelek szerint nem lehet számítani, de egy sokkal kiegyenlítettebb, új típusú Európai Bizottságra igen, ez pedig megnehezítené a globalista politikai elképzeléseket – ezért járulnak hozzá a magyar baloldal és a Jobbik szövetségéhez.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó