Szándékosan hazudott az FBI-nak Donald Trump első kampánymenedzsere
2019. február 14. 09:52

Donald Trump első kampánymenedzsere, Paul Manafort nem tartotta magát a vádalkuban foglaltakhoz, és szándékosan hazudott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak, valamint a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottságnak – közölte egy szövetségi bíró szerda este Washingtonban.

Amy Berman Jackson bíró írásban tette közzé döntését, megállapítva, hogy Manafort „többször is hamis állításokat tett az FBI-nak, a (Robert Mueller vezette) különleges vizsgálóbizottságnak és a vádesküdtszéknek a nyomozás lényegét érintő kérdésekben”.

A bírónő két konkrét esetet említett. Manafort szándékosan nem mondott igazat arról a 125 ezer dollárról, amelyet ügyvédi költségekre kapott, és szintén szándékosan vezette félre a nyomozókat az orosz üzleti partneréhez, Konsztantyin Kilimnyikhez fűződő kapcsolatáról.

A bíró döntése azt jelenti, hogy Paul Manafort – éppen azért, mert megszegte a vádalkut – nem számíthat enyhébb büntetésre. Ha betartotta volna a vádalkut, akkor maximálisan tíz évi börtönbüntetést szabhattak volna rá ki, így azonban a banki- és adócsalás, valamint pénzügyi visszaélések mellett a hatóságok szándékos félrevezetéséért is külön büntetési tételt fog kapni.

A kampányszakember ügyvédei mindvégig azt hangoztatták, hogy ügyfelük nem szándékosan vezette félre a hatóságokat és Robert Muellert.

Mueller azt a különleges bizottságot irányítja, amely a 2016-os elnökválasztás idején a Trump-kampánycsapat tagjai és oroszok közötti esetleges összejátszást hivatott feltárni.

Paul Manafort évtizedek óta republikánus tanácsadó, már Richard Nixon kampánystábjában is szerepet kapott, és a republikánusok egyik legendás kampánygurujának tartott Lee Atwater munkatársa volt. Az elmúlt évtizedekben orosz és oroszbarát ukrajnai politikusok tanácsadójaként tevékenykedett, és sajtóinformációk szerint Donald Trump éppen emiatt vált meg tőle, miután 2016-ban az elnökválasztási kampánya első menedzsereként alkalmazta.

hirado.hu - MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó