Hamarosan szobrot állítanak Széll Kálmán egykori miniszterelnöknek
2019. február 14. 22:54

Április végén lehet szobra a Széll Kálmán téren a névadó egykori miniszterelnöknek – a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén hagyhatja jóvá a nyílt pályázaton nyertes alkotás felállítását.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon közzétett – előterjesztésben az olvasható, hogy a tér névadója, Széll Kálmán tiszteletére a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte a politikust ábrázoló egész alakos szobor elhelyezését. Az alkotás létrejöttéhez a kormány biztosította az anyagi fedezetet.

A meghirdetett pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett.

A szobrot – amelyet a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen található növénykazetta mellett állítanának fel – a tervek szerint április 30-án avatják.

Az előterjesztéshez mellékelt látványterv szerint a mintegy 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű – formára hajlított – acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton lesz elhelyezve.

MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó