Tusk: az EU tagállamainak feltétel nélkül támogatniuk kell Ukrajnát
2019. február 19. 15:28

Ukrajnát feltétel nélküli támogatásukról kell biztosítaniuk az Európai Uniónak és tagállamainak most, az orosz agresszió idején - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke kedden Kijevben az ukrán parlament rendkívüli ülésén felszólalva.

Donald Tusk szavai szerint "csak annak van joga magát európainak nevezni, aki szolidáris Ukrajnával".

"Az, aki kész eladni Ukrajnát, eladja Európa jövőjét" - hangoztatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen azok a politikusok, akik az egységes Európa ellen vannak, azok kérdőjelezik meg Ukrajna területi egységét. "Mondd, mit gondolsz Ukrajnáról, hogy tudjam, mit gondolsz Európáról!" - jegyezte meg a Donald Tusk. Idézte II. János Pál pápa szavait, mondván, hogy azok Ukrajnára is érvényesek: "Nincs tisztességes Európa független Lengyelország nélkül. Nincs tisztességes Európa független Ukrajna nélkül. Nincs biztonságos Európa biztonságos Ukrajna nélkül. És egyszerűen fogalmazva, nincs Európa Ukrajna nélkül." Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szavait kitörő ovációval üdvözölték az ukrán képviselők az ülésteremben.

Tusk beszédében kitért a Méltóság Forradalmának elnevezett, 2014-es kijevi Majdan-tüntetésekre. Február 18-20-án van az ötödik évfordulója annak, hogy éles lőszerrel lőttek a rendfenntartók a tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették. Az Európai Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a Méltóság Forradalma Ukrajnában európai uniós zászlók alatt kezdődött és zajlott. "Mindig emlékezni fogok a csillagos zászlókra a Hrescsatikon (Kijev főutcáján) és az Örömódára, amely egész Ukrajnában zengett" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna már akkor bebizonyította igazi európaiságát. "Gyakran mondogatom Brüsszelben: ne oktassátok ki őket arra, hogyan kell európainak lenni, ti tanuljátok meg tőlük, hogy mi az az Európa".

Az UNIAN hírügynökség kiemelte, hogy Tusk arra intette az ukrán politikusokat, hogy gondosan kerüljék a radikális nacionalizmus és a populizmus kísértéseit. A jelenleg tartó elnökválasztási kampányban pedig kérte, hogy ne okozzanak "túl nagy kárt" egymásnak. Figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna európai ellenfelei minden ürügyet megragadnak, hogy tönkre tegyék a Kijev és Brüsszel közötti szolidaritást. Ukrajnában március 31-én lesz az elnökválasztás első fordulója.

Az ülésen Petro Porosenko elnök aláírta azt az alkotmánymódosítást, amellyel bekerül az alaptörvénybe Ukrajna törekvése az EU- és a NATO-csatlakozásra.
Porosenko beszédében megismételte, hogy Ukrajnának legkésőbb 2023-ig be kell nyújtania a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz, valamint el kell érnie, hogy a NATO elindítsa vele a tagsági cselekvési tervet.

Az államfő az orosz agresszióval kapcsolatosan kijelentette, hogy a Kreml az elmúlt öt évben egyetlen kitűzött célját sem érte el Ukrajnában, így - mint fogalmazott - taktikailag Ukrajna már győzött. Meggyőződést fejezte ki, hogy véglegesen legyőzik Oroszországot ebben a háborúban, ha az ukránok nem hagyják magukat megosztani, megmarad az egység és a határozottság az Ukrajnát támogató nemzetközi koalícióban is.

MTI
Címkék:
  • Béke poraira, MSZP!
    Szanyi kapitány leveleiben három fontos okot ír le azzal kapcsolatban, hogy miért jutott az MSZP a megszűnés vagy a teljes eljelentéktelenedés küszöbére.
  • A költségvetés célja az elért gazdasági eredmények megvédése
    A 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és a folytatódó adócsökkentésekről is szól - mondta a pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlésben.
  • „Nemde minden porból van…?!” – Búcsú Franco Zeffirellitől
    Június 18-án délben szülővárosában, Firenzében végső búcsút vettek a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége 2013 nyarán, kilencvenedik születésnapja alkalmából készítette utolsó interjúját a művésszel. E beszélgetés egy részletét a Vatican News nyomán szerkesztve közöljük.
MTI Hírfelhasználó