Eljárás indult Frans Timmermans ellen Romániában
2019. február 22. 21:22

A hatóságok szerint az Európai Bizottság első alelnöke, és a szocialisták európai csúcsjelöltje meghamisította a román igazságszolgáltatás átalakításáról készült tavalyi jelentést. Brüsszelben alaptalannak tartják az eljárást, és arra hívták fel a román hatóságok figyelmét, hogy az uniós tisztségviselő felett amúgy sem ítélkezhetnek – hangzott el az M1 Híradójában.

12 évvel ezelőtt, 2007. január elsején csatlakozott Románia az Európai Unióhoz. Belépésének egyik feltételeként Bukarest vállalta, hogy átalakítja igazságügyi rendszerét az uniós jogállami normáknak megfelelően. A folyamatot az Európai Bizottság ellenőrzi, amely évente jelentésben teszi közzé tapasztalatait.

A tavaly novemberben kiadott jelentés komoly feszültséget okozott Bukarest és Brüsszel viszonyában. A dokumentum bírálta a román kormány igazságügyi reformját. A Soros Györggyel húsz éve szoros kapcsolatot ápoló Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke akkor azt mondta, hogy Bukarest jelentős mértékben visszalépett a jogállamiság terén.

A román kormány szerint a jelentés hamis képet fest az országról, ráadásul több ajánlása is sérti az ország szuverenitását. A Legfelsőbb Bírói Tanács pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentés ténybeli tévedéseket tartalmaz.

Most viszont úgy tűnik, a tévedésnél többről van szó. Az Igazságszolgáltatás Világa című jogi szakportál nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amelyből kiderül: a román hatóságok szerint a jelentést szándékosan meghamisították. Az ügyben nyomozást indítottak az igazságügyi területet is felügyelő Frans Timmermans, valamint a jogérvényesülésért felelős biztos, Vera Jourova mellett a brüsszeli bizottság bukaresti képviseletének vezetője és a román legfőbb ügyész ellen.

Az ügy szóba került az Európai Bizottság szóvivőjének csütörtöki sajtótájékoztatóján is. Margarítisz Szkínász újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az eljárásnak nincs jogalapja.

Nem ez az első eset, hogy Frans Timmermans, aki a közelgő európai parlamenti választásokon a baloldal csúcsjelöltje is, igyekszik nyomást gyakorolni a romániai igazságszolgáltatásra. A bukaresti kormánypárt több képviselője is arra emlékeztetett: a brüsszeli beavatkozás feltehetően nem független a korábbi korrupcióellenes főügyész ellen folyó eljárásoktól. A többi között hivatali visszaéléssel, és hamis tanúzással vádolt Laura Codruca-Kövesi Timmermans jelöltje a létrehozandó Európai Ügyészség élére. Kinevezéséhez azonban szükség lenne arra, hogy ne szülessen elmarasztaló ítélet ellene.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó