Péntekig kell rendezni a kötelező biztosítást
2019. február 26. 12:29

Több mint 135 ezer személyautó tulajdonosa kötött új kötelező biztosítást január 1-jén, nekik az első részletet március 1-jéig kell befizetniük — hívta fel a figyelmet a határidő közeledtével a Mabisz. A késedelem akkor is az üzemben tartó felelőssége, ha nem kapta meg időben a csekket — mutatott rá a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

A novemberi kampányidőszak után, január elsejével több mint százharmincötezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés szűnt meg. Akik ebben az időszakban új szerződést kötöttek, azoknak március elsején éjfélig kell eljuttatniuk az esedékes díjrészleteket régi vagy új biztosítójukhoz – hívta fel a figyelmet lapunknak küldött nyilatkozatában a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A 2010 után vásárolt gépjárművek kgfb-szerződésének évfordulója már nem január 1-je, hanem a szerződés megkötésének dátuma. A hazai, kgfb-vel rendelkező gépjárműállomány már túllépte az ötmilliós darabszámot, túlnyomó részük magántulajdonban lévő személygépkocsi.

Ezek közül már csak nagyjából minden negyedik szerződésének az évfordulója az év első napja. A személygépkocsik esetében még alacsonyabb az arány: közel 837 ezer jármű szerződése fordult az év végén.

A hazai, megfelelő szerződéssel rendelkező gépkocsiállomány már túllépte az ötmillió darabot Fotó: Bach Máté

A jogszabály szerint legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 napos türelmi idő végéig kell beérkeznie a biztosítótársasághoz az aktuális díjrészletnek; ez a január 1-jei évfordulós szerződéseknél március 1-je.

Abban az esetben, ha március elsején éjfélig nem érkezik be az összeg a biztosítóhoz, az ügyfél szerződése díj-nemfizetés miatt megszűnik, és a díjjal nem fedezett időszakra a törvény rendelkezései szerint fedezetlenségi díjat kell fizetni.

Különösen az idei kampányban biztosítót váltó autósok esetében okozhat gondot, hogy nem kapják meg a díjesedékességről szóló értesítőt. Ez azonban sajnos nem mentesíti az ügyfeleket a következményektől.

A díjfizetés elmaradása a szabályozás szerint egyértelműen az ő felelősségük – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szervezet szerint az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történő személyes befizetés a biztonságos megoldás. A fedezetlenségi díj mértéke – a személyautó teljesítményétől függően – naponta 430–1030 forint (teherautók esetében meghaladhatja a 3400 forint/nap mértéket is), emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra megkötni a szerződést, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell róni, és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetni.

Így együtt ez már tetemes összeg lehet egy átlagos személyautónál is – hívta fel a figyelmet az FBAMSZ.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó