Több tucat palesztin sebesült meg a gázai tüntetéseken
2019. március 8. 21:38

Az izraeli-gázai határnál kibontakozott erőszakos összecsapások során az izraeli katonák egy embert lelőtték, és további több mint 40 ember sebesült meg – közölte pénteken a palesztin egészségügyi minisztérium.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint az izraeli erők egy 23 éves palesztin férfit lőttek fejbe. A férfit kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. A sebesültek között van két újságíró és két egészségügyi dolgozó is.

Több mint nyolcezer tüntető gyűlt össze a határon

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint összesen körülbelül 8400 palesztin gyűlt össze a határkerítés különböző részeinél.

Egyes tüntetők robbanóanyagot hajítottak át a kerítésen, illetve kövekkel dobálták az izraeli katonákat, valamint autógumikat égettek. Az izraeli katonák reagáltak, hogy feloszlassák a megmozdulásokat – fogalmazott az izraeli hadsereg egyik szóvivője. Az izraeli hadsereg közlése szerint ketten átjutottak a Gázai övezetből Izraelbe.

2018 márciusa óta demonstrálnak

Ez volt az ötvenedik pénteki megmozdulás, a gázaiak ugyanis 2018 márciusa óta demonstrálnak az övezet több mint egy évtizede tartó izraeli blokádja ellen, emellett követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, amelyekről felmenőiknek el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor.

A Gázai övezetben körülbelül kétmillió ember él, meglehetősen nehéz körülmények között. Gyakran előfordulnak áramkimaradások és ivóvízhez is nehéz hozzájutni.

A tavaly márciusban kezdődött tüntetéseken eddig gázai források szerint nagyjából 260 palesztin vesztette életét és mintegy 25 ezren sebesültek meg, valamint két izraeli katona halt meg.

Az ENSZ nemrégiben közzétett jelentése kimondja, hogy az izraeli biztonsági erők emberiesség elleni bűncselekményeket követhettek el a gázai tiltakozások során. A jelentést független szakértők készítették, a szakértői bizottság szerint a fegyvertelen, békés tiltakozók megtámadása kimeríti a háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó