Kossuth-díjat kapott Mihály Gábor szobrászművész
2019. március 15. 15:09

A legrangosabb állami művészeti díjat vehette át a Lausanne-i Olimpiai parkban álló világhíró szobor, a Kerékpárosok alkotója.

MIHÁLY GÁBOR Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész 1942. szeptember 9-én született a partiumi Székelyhídon.

1974-ben a Képzőművészeti Főiskolán Mikus Sándor és Somogyi József tanítványaként kapott diplomát. 1975-79-ben Derkovits-ösztöndíjas volt.
   
Köztéri és murális munkái a magyar történelem és az olimpiai gondolat megismertetését szolgálják. Sporttárgyú plasztikáin az erő, a dinamika jut kifejezésre. Ő alkotta a többi között Hidegkuti Nándornak, az Aranycsapat középcsatárának síremlékét. Reliefjein a síkok és a nagy, pozitív formák váltakozó ritmusa izgatja (Pannónia fríz - 1978, Zánka). Kővel, vassal, bronzzal dolgozik, a vörösréz lemezt maga munkálja meg. Számos díj elkészítése fűződik nevéhez.
   
Magyarországon és külföldön is több nagyméretű köztéri szobra található. Legismertebbek a Budapesten felállított Olimpiai Emlékmű (1996), a Hungaroring Kanyarulatok című festett acélplasztikája (1986), a Kerékpárosok című nagyméretű plasztika, amely Lausanne-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság parkját díszíti, Barátság című 3 méteres alkotása (1992) Szöulban, a Közlekedési áldozatok emlékműve Óbudán (1996), a Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi emlékműve a budapesti Puskás Ferenc Stadionban (2000), Görgey Artúr szobra Révkomáromban (2018).

1999-ben a Százados úti művésztelepen létrehozta a Kék Daru galériát és művészeti műhelyt, ahol kortárs kiállításokat szervez, szimpóziumokat tart. Művészetéért 1979-ben megkapta a Munkácsy Mihály-, 1991-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) művészeti díját. 2011-ben Elnöki Érdeméremmel és "Budapestért" díjjal, 2012-ben Mednyánszky László- és Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki. 2015-ben vehette át a MOB fair play a művészetben trófeát, 2017-ben a Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetéssel ismerték el.
 

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Konferencia - a nagy nemzetek mellett nagy gondolatokra is szükség van
  Minden idők legfontosabb kihívásának nevezte a migrációt, valamint az ezzel összefüggő, a helyi és regionális identitás vonatkozásában tapasztalt problémákat a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út
  Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.
MTI Hírfelhasználó