Völner: Az unió részéról sokszor beszélünk lopakodó jogalkotásról
2019. március 20. 13:08

Birodalmi attitűdnek tartja Manfred Weber jogállamiságot vizsgáló tanácsról szóló felvetését Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A politikus Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kijelentésére reagálva, aki szerint az egyes ügyekben már sok esetben nem a magyar bíróságok mondják ki a végső szót, hanem uniós igazságügyi testületek, azt mondta: az unió részéről nem véletlenül beszélünk lopakodó jogalkotásról.

Völner Pál kiemelte: az unió részéról sokszor beszélünk lopakodó jogalkotásról. Gondoljunk csak a legutóbbi botrányra, hogy Magyarország nem csatlakozott az ENSZ migrációs paktumához, ennek ellenére uniós kötelező joggá akarják tenni ezeket az ajánlásokat.

Ugyan ez természetesen megjelenik bírósági és büntetés végrehajtási ügyekben is, mint például az Európai Tanácsnál működő Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon, ahol olyan embereket is kineveznek, akik előtte sosem voltak bírák és ők döntenek olyan ügyekben, melyekben felülírják a nemzeti bíróságok döntéseit – fogalmazott. Hozzátette: ez néha jó is, mert valóban lehetnek olyan botrányok, melyek nemzetközi fórumot igényelnek. Azonban, ha már olyan szinten jelenik meg, hogy felülírják a helyi, nemzeti bíróságok ügyeit, az már nem jó jel.

Ez azt jelenti, hogy egyfajta alárendeltségi viszonyba kerülhetnek a nemzeti bíróságok.

Völner Pál kifejtette: van egy állandó jogfejlődési igény a sajtóban az NGO-k részéről, mely állandó nyomás és befolyás alatt tartja a nemzeti bíróságokat.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, hogyan illeszkedik ebbe a gondolatmenetbe Manfred Weber ötlete, miszerint jogállamiságot minősítő testületet hozna létre Völner Pál elmondta: engem arra emlékeztet a jogállamiságnak az ilyen fajta felfogása, mint amikor Moszkvában a szocializmustól való elhajlás ügyeit tárgyalták a magyarokkal, hogy mit engedhetünk meg magunknak.

Ez egy birodalmi attitűd, mintha protektorátust akarnának itt létrehozni és majd ők megmondják nekünk, hogy mit illik és mit nem.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
  • Erdő Péter: A szeretet nem csak érzelem
    Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.
MTI Hírfelhasználó