Völner: Az unió részéról sokszor beszélünk lopakodó jogalkotásról
2019. március 20. 13:08

Birodalmi attitűdnek tartja Manfred Weber jogállamiságot vizsgáló tanácsról szóló felvetését Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A politikus Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kijelentésére reagálva, aki szerint az egyes ügyekben már sok esetben nem a magyar bíróságok mondják ki a végső szót, hanem uniós igazságügyi testületek, azt mondta: az unió részéről nem véletlenül beszélünk lopakodó jogalkotásról.

Völner Pál kiemelte: az unió részéról sokszor beszélünk lopakodó jogalkotásról. Gondoljunk csak a legutóbbi botrányra, hogy Magyarország nem csatlakozott az ENSZ migrációs paktumához, ennek ellenére uniós kötelező joggá akarják tenni ezeket az ajánlásokat.

Ugyan ez természetesen megjelenik bírósági és büntetés végrehajtási ügyekben is, mint például az Európai Tanácsnál működő Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon, ahol olyan embereket is kineveznek, akik előtte sosem voltak bírák és ők döntenek olyan ügyekben, melyekben felülírják a nemzeti bíróságok döntéseit – fogalmazott. Hozzátette: ez néha jó is, mert valóban lehetnek olyan botrányok, melyek nemzetközi fórumot igényelnek. Azonban, ha már olyan szinten jelenik meg, hogy felülírják a helyi, nemzeti bíróságok ügyeit, az már nem jó jel.

Ez azt jelenti, hogy egyfajta alárendeltségi viszonyba kerülhetnek a nemzeti bíróságok.

Völner Pál kifejtette: van egy állandó jogfejlődési igény a sajtóban az NGO-k részéről, mely állandó nyomás és befolyás alatt tartja a nemzeti bíróságokat.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, hogyan illeszkedik ebbe a gondolatmenetbe Manfred Weber ötlete, miszerint jogállamiságot minősítő testületet hozna létre Völner Pál elmondta: engem arra emlékeztet a jogállamiságnak az ilyen fajta felfogása, mint amikor Moszkvában a szocializmustól való elhajlás ügyeit tárgyalták a magyarokkal, hogy mit engedhetünk meg magunknak.

Ez egy birodalmi attitűd, mintha protektorátust akarnának itt létrehozni és majd ők megmondják nekünk, hogy mit illik és mit nem.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó