Putyin a vezetőváltás utáni kazah politika folytonosságára számít
2019. március 20. 14:57

Oroszország arra számít, hogy a kazahsztáni vezetőváltás után biztosított lesz a politikai folytonosság Kazahsztánban - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány tagjai előtt felszólalva szerdán Moszkvában.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Putyin táviratban üdvözölte Kazahsztán szerdán hivatalba lépett új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet, és olyan tapasztalt államférfinak nevezte a politikust, aki nagyban hozzájárult az orosz-kazah stratégiai partneri és szövetségesi viszony megerősítéséhez, valamint "a kölcsönösen előnyös integrációs folyamatok előmozdításához az eurázsiai térségben". Kifejezte meggyőződését, hogy a kétoldalú konstruktív és a két testvéri nép érdekeinek megfelelő együttműködés minden téren erősödni fog, csakúgy mint a partneri kooperáció a nemzetközi ügyekben.

"Tudják, hogy milyen politikai események mennek végbe szomszédunknál, a legközelebbi szövetségesünknél. Ezek a politikai vezetésváltással van összefüggésben.

Kifejezzük reményünket, hogy a folyamatosság biztosított lesz" - mondta Putyin az orosz kormány ülésén.

"Azzal kapcsolatban, hogy Nurszultan Abisevics Nazarbajev lemondott legfelső állami tisztségéről, minden alapunk megvan arra, hogy nagy köszönetet mondjunk neki a közösen elvégzett munkáért és egészséget, sikereket kívánjunk neki" - tette hozzá.

Putyin Nazarbajevet méltatva elmondta, hogy a volt kazah elnök az Oroszország és Kazahsztán közötti elmélyült integráció egyik kezdeményezője és az Eurázsiai Gazdasági Unió projektjének indítványozója, támogatója és részese volt. Hangsúlyozta, hogy Moszkva a maga részéről mindent megtesz majd ezen folyamatok fenntartása érdekében.

Nazarbajev lemondásának nyilvános bejelentését megelőzően Putyin telefonon beszélt a kazah államfővel. A kazah elnöki hivatal sajtóosztálya szerint Nazarbajev tájékoztatta orosz hivatali partnerét döntéséről, és a két vezető megállapodott a rendszeres személyes kapcsolattartás folytatásáról.

Szerdán beiktatatásán Tokajev a kazah parlament két háza előtt elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy folytatja elődje politikáját, és Nazarbajev véleménye továbbra is kulcsfontosságú lesz a döntések meghozatalában.
Kazahsztán - Oroszország mellett - az Eurázsiai Gazdasági Unió mellett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete elnevezésű katonai tömörülésnek is tagja.

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó