Putyin a vezetőváltás utáni kazah politika folytonosságára számít
2019. március 20. 14:57

Oroszország arra számít, hogy a kazahsztáni vezetőváltás után biztosított lesz a politikai folytonosság Kazahsztánban - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány tagjai előtt felszólalva szerdán Moszkvában.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Putyin táviratban üdvözölte Kazahsztán szerdán hivatalba lépett új elnökét, Kaszim-Zsomart Tokajevet, és olyan tapasztalt államférfinak nevezte a politikust, aki nagyban hozzájárult az orosz-kazah stratégiai partneri és szövetségesi viszony megerősítéséhez, valamint "a kölcsönösen előnyös integrációs folyamatok előmozdításához az eurázsiai térségben". Kifejezte meggyőződését, hogy a kétoldalú konstruktív és a két testvéri nép érdekeinek megfelelő együttműködés minden téren erősödni fog, csakúgy mint a partneri kooperáció a nemzetközi ügyekben.

"Tudják, hogy milyen politikai események mennek végbe szomszédunknál, a legközelebbi szövetségesünknél. Ezek a politikai vezetésváltással van összefüggésben.

Kifejezzük reményünket, hogy a folyamatosság biztosított lesz" - mondta Putyin az orosz kormány ülésén.

"Azzal kapcsolatban, hogy Nurszultan Abisevics Nazarbajev lemondott legfelső állami tisztségéről, minden alapunk megvan arra, hogy nagy köszönetet mondjunk neki a közösen elvégzett munkáért és egészséget, sikereket kívánjunk neki" - tette hozzá.

Putyin Nazarbajevet méltatva elmondta, hogy a volt kazah elnök az Oroszország és Kazahsztán közötti elmélyült integráció egyik kezdeményezője és az Eurázsiai Gazdasági Unió projektjének indítványozója, támogatója és részese volt. Hangsúlyozta, hogy Moszkva a maga részéről mindent megtesz majd ezen folyamatok fenntartása érdekében.

Nazarbajev lemondásának nyilvános bejelentését megelőzően Putyin telefonon beszélt a kazah államfővel. A kazah elnöki hivatal sajtóosztálya szerint Nazarbajev tájékoztatta orosz hivatali partnerét döntéséről, és a két vezető megállapodott a rendszeres személyes kapcsolattartás folytatásáról.

Szerdán beiktatatásán Tokajev a kazah parlament két háza előtt elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy folytatja elődje politikáját, és Nazarbajev véleménye továbbra is kulcsfontosságú lesz a döntések meghozatalában.
Kazahsztán - Oroszország mellett - az Eurázsiai Gazdasági Unió mellett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete elnevezésű katonai tömörülésnek is tagja.

MTI
Címkék:
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
  • Erdő Péter: A szeretet nem csak érzelem
    Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.
MTI Hírfelhasználó