Korai öröm – Nevetséges kamu a Fidesz felfüggesztése?
2019. március 22. 00:42

Mint tudjuk, szerdán az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát. Túlságosan örülnünk azért nem kell, mert a felfüggesztés körülményei igencsak érdekesek. Orbán Viktor olasz barátja azt mondja, nem hiszi el, hogy a felfüggesztés közös megegyezéssel történt, én meg azt mondom, hitkérdésekről nem vitatkozom, ott van az aláírt dokumentum, meg lehet nézni. És mit ad Isten, tényleg az van benne, hogy a Fidesz az Európai Néppárttal közösen beleegyezik (jointly agree) a saját felfüggesztésebe. De nem ez a történet legkülönösebb része, hanem az, hogy az EPP alapszabálya egyáltalán nem tartalmaz ilyen lehetőséget, a 9. cikkelyében egy szó sincs közös megegyezéssel történő azonnali felfüggesztés lehetőségéről. Éppen ezért, hogy  Laurent Pech politológus professzor „nevetséges kamukent” írja le a felfüggesztést, amely egyben az EPP szabályait megsérti.

Állampolgártársaim – és ti, más uniós polgárok – elnézést, hogy elvettem a jókedveteket. Sőt, meg arra is szeretnélek megkérni titeket, hogy gondolkozzatok el, miért annyira fontos az EPP-nek, Orbán Viktor megmentése, hogy ennek érdekében még a saját szabályait is hajlandó megszegni? A válasz egyszerű, a tét valójában nemcsak Orbán Viktor megmentése, hanem Manfred Weberé is, aki egészen eddig támogatta a miniszterelnököt. Ezzel a megoldással mindkét fel eléri, amit akar. Orbán Viktor marad az EPP-ben, Manfred Weber pedig zavartalanul folytathatja a kampányát az EPP csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki tisztségéért.

Ha hagyjuk.

Kurcz Éva

168 óra
Címkék:
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
  • Erdő Péter: A szeretet nem csak érzelem
    Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.
MTI Hírfelhasználó