Korai öröm – Nevetséges kamu a Fidesz felfüggesztése?
2019. március 22. 00:42

Mint tudjuk, szerdán az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát. Túlságosan örülnünk azért nem kell, mert a felfüggesztés körülményei igencsak érdekesek. Orbán Viktor olasz barátja azt mondja, nem hiszi el, hogy a felfüggesztés közös megegyezéssel történt, én meg azt mondom, hitkérdésekről nem vitatkozom, ott van az aláírt dokumentum, meg lehet nézni. És mit ad Isten, tényleg az van benne, hogy a Fidesz az Európai Néppárttal közösen beleegyezik (jointly agree) a saját felfüggesztésebe. De nem ez a történet legkülönösebb része, hanem az, hogy az EPP alapszabálya egyáltalán nem tartalmaz ilyen lehetőséget, a 9. cikkelyében egy szó sincs közös megegyezéssel történő azonnali felfüggesztés lehetőségéről. Éppen ezért, hogy  Laurent Pech politológus professzor „nevetséges kamukent” írja le a felfüggesztést, amely egyben az EPP szabályait megsérti.

Állampolgártársaim – és ti, más uniós polgárok – elnézést, hogy elvettem a jókedveteket. Sőt, meg arra is szeretnélek megkérni titeket, hogy gondolkozzatok el, miért annyira fontos az EPP-nek, Orbán Viktor megmentése, hogy ennek érdekében még a saját szabályait is hajlandó megszegni? A válasz egyszerű, a tét valójában nemcsak Orbán Viktor megmentése, hanem Manfred Weberé is, aki egészen eddig támogatta a miniszterelnököt. Ezzel a megoldással mindkét fel eléri, amit akar. Orbán Viktor marad az EPP-ben, Manfred Weber pedig zavartalanul folytathatja a kampányát az EPP csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki tisztségéért.

Ha hagyjuk.

Kurcz Éva

168 óra
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó