Gyurcsány: egy globális kormányzás létrejötte felé tart a világ
2019. március 22. 17:21

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a magyar emberek érdekeit csak más európai nemzetekkel közösen lehet megvédeni, amit később egy még nagyobb, globális együttműködés követ. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: történelmi értelemben ebből európai, majd később globális kormányzás lesz.

A politikus az "Alt-right: a mai szélsőjobb veszedelme" című pénteki, budapesti konferencián nyitóbeszédében azt mondta, hogy legalább harminc éve megkezdődött az a nagy neokonzervatív fordulat, amelyet Ronald Reagan amerikai elnökhöz és Margaret Thatcher brit miniszterelnökhöz szoktak kötni. A fordulat során világszerte tíz és százmilliók érezték úgy, hogy véget ér a korábban tapasztalt szociális béke - fogalmazott. Mára kialakult egy nagyon szűk, egy-két százalékot kitevő elit, akiktől mindenki más folyamatosan szakad le - tette hozzá.    
Sok állam elveszítette azt a korábbi képességét, hogy szociális nyugalmat, egzisztenciális perspektívát tudjon teremteni. Elkezdett növekedni a csalódottak száma, majd 2008-ban megérkezett a gazdasági világválság és a folyamatot betetőzte a menekültválság - mondta.
 

Ez a három jelenség tömegeket vitt el a középpárti, mérsékelt demokratikus értékektől - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Miután a klasszikus politikai rendszer hitelessége megsérült, és vonzereje csökkent, megjelentek a politikai kalandorok - tette hozzá.

Újra kell tervezni a szabad világot, le kell bontani azokat az akadályokat, amelyek eredményeként az emberek nagy része perspektíva nélkül él, egy kis része pedig kisajátítja a közösen megtermelt jövedelem jelentős részét - ismertette véleményét.

Ezt a feladatot Magyarország egymagában nem képes végrehajtani - szögezte le. Aki fel akarja venni a harcot az igazságtalansággal, annak nincs más választása, mint, hogy a mostaninál lényegesen szorosabb szociális, gazdasági együttműködést köt a többiekkel - hangsúlyozta a pártelnök. A kulturális és gazdasági globalizáció mellett fel kell építeni a globális politikai együttműködés új intézményeit és szabályozó hatóságait is - összegzett.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint ennek a folyamatnak lesz az egyik állomása az Európai Egyesült Államok létrejötte. Hozzátette, hogy előbb a mi régiónkban jön létre egy, a jelenleginél sokkal szorosabban együttműködő államalakulat, majd "lesz itt globális kormányzás is és a világ újra egyesül, ahogy valaki ezt énekelte".

A konferenciát az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének európai parlamenti képviselőcsoportja rendezte. Az eseményt egy belvárosi szálloda különtermében tartották, mintegy száz főnyi hallgatóság előtt.

MTI
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Gulyás: vegyék figyelembe a nemzeti régiókat az EU-ban!
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Reménykeltőek az Európai Bizottság új elnökének kijelentései
  Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései.
MTI Hírfelhasználó