Boros Bánk: csak egyelőre nem történt meg a szakítás
2019. március 22. 17:27

A szerdai döntés egy ideiglenes politikai kompromisszum, ami az EP-választásokra tekintettel és a Néppárt (EPP) ellen irányuló balos szalámitaktika kivédése érdekében jött létre – jelentette ki az Alapjogokért Központ igazgatója a Brüsszel – Európa választ című műsorában. Szánthó Miklós rámutatott: az alapproblémát a mostani döntés nem oldja meg, tehát csak az EP-választás után derül ki, hogy az EPP keresztény lesz-e vagy nem.

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője arról beszélt, hogy csak egyelőre nem történt meg a szakítás, mivel úgy tűnik, hogy a Néppárt nem tud megváltozni. Ennek oka, hogy a Néppárt radikálisan liberális szárnya nem hajlandó visszatérni az eredeti értékekhez, sőt azt sem tudják elfogadni, hogy a Néppárton belül mások másképp gondolkodjanak.

A Fidesz és a magyar kormány számára a Néppártban való lét nem cél, hanem eszköz – hangsúlyozta. Hozzátette: Orbán Viktor mércéje az, hogy tudja-e a magyarok érdekeit képviselni, vagy nem, ehhez rendeli hozzá az eszközöket. Ha pedig úgy ítélik meg, hogy az EPP-n belül Magyarország érdekeinek képviselete sokkal inkább csorbát szenved, mint amennyi előnnyel jár, akkor semmi sem indokolja azt, hogy ebben a frakcióban kell folytatni a politizálást.

Szántó Miklós úgy látja, hogy év végére a Fidesz már nem lesz tagja a Néppártnak, de ez sok mindenen múlhat. Emlékeztetett: mára a Néppárt nem értékszövetség, hanem sokkal inkább egy érdekérvényesítési fórum. Most is beszélnek „közös értékekről”, de ezek a standardok valójában liberális értékek.
A bevándorlás kérdése pedig ezt a Néppárton belül is jelenlévő törésvonalat a felszínre hozta – világított rá az Alapjogokért Központ igazgatója.

Teljes adás ITT tekinthető meg.

echotv.hu
Címkék:
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
  • Erdő Péter: A szeretet nem csak érzelem
    Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.
MTI Hírfelhasználó