Texas-méretű jég hiányzik a Jeges-tenger jégpáncéljából
2019. március 22. 22:59

Úgy tűnik, a sarkvidéki tengeri jég kiterjedése elérte éves felső határát az őszi és téli növekedés után.

A március 13-án elért szint a 2007-essel egyezik meg, így a hetedik legkisebbnek bizonyult, miután a NASA kielemezte a műholdfelvételeket – olvasható a NASA blogján. Az Északi-sarkvidék körüli óceán akár már 2030 nyarára jégmentessé válhat egy új tanulmány szerint.

A maximális kiterjedés idén 14,78 millió négyzetkilométert ért el, ez 860 ezer négyzetkilométerrel marad el az 1981 és 2010 közötti átlagtól, azaz az egyesült államokbeli Texas állam méretének megfelelő jég hiányzik.

A jég kiterjedése általában valamikor késő február, illetve kora április között éri el maximumát, majd elvékonyodik, és lecsökken tavasszal és nyáron, egészen addig, míg el nem éri a minimumát, jellemzően szeptemberben.

A szezonális erősödő és gyengülő ciklusokon túl mindkét szezonban zuhant a jég mennyisége az elmúlt 40 évben. A 2019-es maximumszint megszakította a rekordközeli alacsony szintek láncát, amelyeket 2015 óta lehetett megfigyelni, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a sarkvidéki jég elkezdett volna visszaállni a korábbi állapotra.

„A hőmérséklet valamivel átlag feletti volt, és jelentős jégmennyiség-vesztést tapasztaltunk a Bering-tengeren, de közel sem volt olyan drámai az idei tél az elmúlt évek rekordalacsony szintjeihez képest” – mondta Melinda Webster, a NASA tengeri jég tudósa.

Az utóbbi évtizedek emelkedő hőmérséklete szintén csökkentette a jégállományt. A több éves, vastagabb jég úgy viselkedik az olvadással szemben, mint egy bástya, a tenger többi részén viszont javarészt eltűnt a jégtakaró. Egy 2018-as tanulmány, amelynek szerzőcsoportját Rob Kwok a NASA kutatója vezette, megállapította, hogy a jég 70 százalékát szezonális jég alkotja. Tehát az a jég, amely télen keletkezik, el is olvad nyáron.

„A jéggel borított terület nagymértékű változásai az állandó jég csökkenéséhez köthetők.  A Jeges-tenger jégtakarójának nagyobb hányadát mára már a szezonális jég jelenti. Mivel ez a friss jég vékonyabb, és gyorsabban növekszik télen, ezért érzékenyebb az időjárásváltozásokra, emiatt másként reagál a jégtakaró, mint ahogy az korábban történt. Az nem feltétlenül igaz, hogy nem láthatunk majd új téli és nyári rekordalacsony szinteket a következő években, de magasabb szintű lesz a változékonyság is” – zárja Kwok.

 
 
 
hirado.hu
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Gulyás: vegyék figyelembe a nemzeti régiókat az EU-ban!
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Reménykeltőek az Európai Bizottság új elnökének kijelentései
  Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései.
MTI Hírfelhasználó