Tűzparancsot kaptak a szombati tüntetésre a katonák Franciaországban
2019. március 23. 00:30

Szombaton ismét utcára vonulnak a sárga mellényesek. Párizsban. A középületeket katonák védik majd, akik tűzparancsot kaptak – írta a Politco.

A sárga mellényesek tavaly november 17-én kezdtek országszerte tüntetéseket közutakon épített úttorlaszokkal. A francia kormány és Emmanuel Macron elnök eleget tett legfőbb követeléseiknek: eltörölte az üzemanyagadó tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedéseket vezetett be, de a tüntetők jó része egyre több szociális jellegű követelést támaszt.

Szombaton ismét megmozdulásokra lehet számítani, ezzel már a 19-ik hetébe lép a tüntetéshullám. Párizsban a fontosabb középületeket a 2015 januári terrortámadások során bevetett katonai egység több ezer tagja védi majd  – számolt be a Politico.

Bruno Leray tábornok, Párizs katonai kormányzója egy rádióinterjúban elmondta, hogy a katonák szigorú instrukciók alapján fognak működni, és  tűzparancsot is kaptak, amennyiben veszélybe kerül biztonságuk.

„A parancs elég világosan szól, így nincs okuk a katonáknak az aggodalomra” – fogalmazott.

A hadsereg bevetése politikai vitákat váltott ki. Sokan attól tartanak, hogy a katonai egységek nincsenek felkészülve a tüntetések biztosítására.

Egyes vélemények szerint felszereltségük sem megfelelő a rendőrség készenléti egységeihez képest.

A katonai tábornok kitérő választ adott arra a kérdésre, mely szerint a tűzparanccsal kapcsolatos állásfoglalásnak az a célja, hogy távol tartsák a tüntetőket a megmozdulásoktól.

„Ez nem egy politikai kérdés. A katonák feladata továbbra is a terrorizmus elleni küzdelem”  – fogalmazott a tábornok.

hirado.hu
Címkék:
  • Béke poraira, MSZP!
    Szanyi kapitány leveleiben három fontos okot ír le azzal kapcsolatban, hogy miért jutott az MSZP a megszűnés vagy a teljes eljelentéktelenedés küszöbére.
  • A költségvetés célja az elért gazdasági eredmények megvédése
    A 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és a folytatódó adócsökkentésekről is szól - mondta a pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlésben.
  • „Nemde minden porból van…?!” – Búcsú Franco Zeffirellitől
    Június 18-án délben szülővárosában, Firenzében végső búcsút vettek a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége 2013 nyarán, kilencvenedik születésnapja alkalmából készítette utolsó interjúját a művésszel. E beszélgetés egy részletét a Vatican News nyomán szerkesztve közöljük.
MTI Hírfelhasználó