Légicsapásokkal válaszolt Izrael a palesztin támadásokra
2019. március 24. 12:53

Az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy légicsapásokat intézett a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin mozgalom két megfigyelőállása ellen, miután palesztinok robbanószerkezetekkel támadták Izrael déli részét a hétvégén.

2018 márciusa óta az Izrael, Egyiptom és a Földközi-tenger közé ékelődött, a háborúk, valamint az izraeli és egyiptomi blokád sújtotta, elszegényedett Gázai övezetben hetente tartanak gyakran erőszakba torkoló tüntetéseket a határ mentén.

A gázai egészségügyi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy újabb tüntető vesztette életét az izraeli erőkkel zajlott összeütközésben. Pénteken két palesztint lőttek agyon az izraeli katonák. Eddig legalább 258 palesztin esett áldozatul a határ mentén zajló összecsapásoknak és a megtorló izraeli légicsapásoknak 2018 márciusa óta. Az izraeli hadsereg ezzel szemben mindössze két katona haláláról számolt be.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász vezetője hatalmas megmozdulást szervez március 30-ra, az izraeli blokád ellen és a palesztinok hazatérésének jogáért kezdődött tüntetések egyéves évfordulójára. Izrael és a Hamász három háborút vívott egymással 2008 óta.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Magyarország geopolitikai súlyánál sokkal jobban teljesített az EP-ben
    Sokkal jobban teljesített Magyarország geopolitikai és nemzetgazdasági súlyánál az Európai Parlament (EP) most lezárult ötéves ciklusában, amire eddig még nem volt precedens – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
  • Mérgez a brüsszeli kettős mérce
    Amikor Magyarország helyéről, jövőjéről, európai érdekérvényesítési stratégiáiról gondolkodunk, tudnunk kell azt, hogy mi a most folyó szellemi küzdelem lényege.
  • Erdő Péter: A szeretet nem csak érzelem
    Felelősek vagyunk a szavainkért, a szeretet nemcsak érzelem, hanem gondolatban, szóban és cselekedetben is meg kell nyilvánulnia – mondta Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nagypénteken.
MTI Hírfelhasználó