Megkezdődött a szavazás a thaiföldi parlamenti választáson
2019. március 24. 14:51

Thaiföldön vasárnap megkezdődött a 2014-es katonai puccsot követő első parlamenti választás, amelyen a juntát elutasító demokratikus front pártjai szállnak ringbe Prajuth Csan-Ocsával, a katonai kormányzat vezetőjével, aki megválasztott vezetőként akar továbbra is hatalomban maradni.

A délkelet-ázsiai ország mintegy 51,4 millió választópolgárát várják a szavazóurnákhoz.

Megfigyelők ugyanakkor arra számítanak, hogy a voksolás eredménye döntetlen lesz, ami politikai instabilitás újabb korszakát hozhatja el Thaiföldön.

A választópolgárok az ország 77 tartományának több mint 93 ezer szavazóhelyiségében adhatják le szavazatukat vasárnap 17 óráig (közép-európai idő szerint reggel 11). A választási bizottság szerint az első nem hivatalos eredményeket a voksolást követő három órával teszik közzé.

Több mint száz párt jelöltjei versengnek az 500 tagú thaiföldi parlament képviselői helyeiért.

A választójogi törvény módosítása és a junta alatt hatályba léptetett új alkotmány miatt a hadsereg helyzeti előnnyel indul. A törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a 250 képviselőjét ugyanis a katonai uralom jelöli ki. A szenátus együttesen dönt a parlamenttel a miniszterelnök személyéről, ezért Prajuth Csan-Ocsának és a katonaság által támogatott Faland Pracsarat pártjának a többséghez elegendő 126 parlamenti helyet megszerezni a voksoláson.

A thaiföldi politikában 2008 óta zavaros állapotok uralkodnak, az egymással vetélkedő politikai frakciók szervezte tüntetések, zavargások szinte kormányozhatatlanná tették az országot.

A 2014. február 2-án tartott előrehozott választást a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt bojkottálta, eredményét pedig az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította, a hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolt Jinglak Sinavatra miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Az új választást júliusra tűzték ki, de már nem tartották meg, mert 2014. május 22-én a zavargásba torkolló tüntetések megfékezésére a katonaság átvette a hatalmat. A miniszterelnöki tisztséget a hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-Ocsa tábornok vette át, amire IX. Ráma király áldását adta.

Thaiföld modern kori történelmének leghosszabb ideig hatalmon levő katonai vezetése új alkotmányt dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy egy katonai tanács révén a hadsereg a parlamenti választások után is beavatkozhasson a politikába. Az alkotmányt 2016-ban népszavazáson hagyták jóvá.

MTI
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Gulyás: vegyék figyelembe a nemzeti régiókat az EU-ban!
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Reménykeltőek az Európai Bizottság új elnökének kijelentései
  Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései.
MTI Hírfelhasználó